DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Így olvad össze a Racing Point és az Aston Martin

2021-től a silverstone-i istálló a brit sportautómárka gyári csapatává válik. Többről lesz szó, mint szimpla átnevezés: Otmar Szafnauer csapatfőnök beszélt a részletekről.

Nagyok a célok a jövőre Aston Martinná váló Racing Pointnál: gyári támogatással a cél minimum a dobogó, de elsősorban a győzelem a soron következő évek folyamán. Egy autógyártó támogatása elsősorban anyagi forrásokat jelent egy Formula-1-es csapatnak, de az Aston Martin és Racing Point esetében más területeken is szoros lesz az együttműködés.

 



„Mindkét oldal nyerni fog vele. Mi gyári csapattá válunk, egy bűvös nevet viselhetünk” – kezdte Otmar Szafnauer csapatfőnök a Motorsport.com-nak. „Az Aston Martin pedig F1-es technológiához juthat hozzá. Mindenekelőtt van egy szép szélcsatornánk Brackley-ben, amelyet használhatnak, valamint aerodinamikai szakembereink. Biztos vagyok abban is, hogy más megoldásainkat is hasznosítani tudják az utcai autókban.”

Felmerül a kérdés, hogy a technológia átvitele másik oldalról, az Astontól a csapat irányába is működni fog? „Majd meglátjuk, mijük van, és hogy tudunk-e bármit tanulni tőlük. Ha igen, boldogan átvesszük” – mondta Szafnauer. A technológia megosztásából tehát elsősorban az Aston Martin profitálhat, amely eddig a Red Bull-lal ápolt hasonló együttműködést.

 

A Red Bull-lal közösen kifejlesztett Aston Martin Valkyrie

A partnerség kezdete egybeesik a Racing Point új gyárának megépülésével: 2021-ben fognak átköltözni a tágasabb, modernebb főhadiszállásra, ahol 100 Aston-mérnöknek is jut hely.

„Úgy néz ki, hogy az új gyárban valószínűleg 100 tervezőmérnökük ül velünk együtt, tehát valódi összeolvadás történik majd. A jelenleg Red Bullnál dolgozó embereik átkerülnek hozzánk, egy tető alá. Ők csinálták a Valkyrie hiperautót Adrian Newey-val. Más variánsok is készülnek majd a Valkyrie szintje alatt. Nem tisztem erről beszélni, de jó kis termékek jönnek.”

„Készülünk, hogy nagyobbá váljunk. Most közel 500-an vagyunk, és nem fogunk megállni. A filozófiám az, hogy mindig a legjobb embereket kell felvenni, mert a lényeg a csapatmunka” – összegezte Szafnauer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: