DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Bottas és Hamilton első benyomása a Mercedes W11-ről

A 2019-es ezüstérmesnek jutott a megtiszteltetés, hogy először vezethette csapata új versenygépét. A finn megosztotta kezdeti tapasztalatait, James Allison pedig elárulta, Ausztrália előtt már nem lesz nagy változás.

Az első bejáratást követően természetesen nagy kinyilatkoztatásokra még nem lehet számítani a versenyzőktől: nem meglepő, hogy a Mercedes közösségi csatornáján megszólaló Valtteri Bottas és Lewis Hamilton Silverstone-ban pozitív kezdeti véleménnyel voltak a debütáló W11-ről, de azért jelzésértékű, hogy a versenygép első etapjai problémamentesen alakultak.

„Csak az imént teljesítettem első köreim a W11-gyel, nagyszerű volt, hogy én vezethettem először” – beszélt Bottas friss élményeiről. „A kezdeti benyomásom: jó, működik minden. Egyelőre semmilyen probléma nincs az autóval. Ma ez a fő cél, ellenőrizni a rendszereket, hogy minden rendben van-e, és először megtapasztalni az érzetet.”



 „Biztos vagyok benne, hogy sok hasznos visszajelzést adok a srácoknak, akiknek bőven lesz dolguk a következő pár napban, hogy tovább javuljunk még a barcelonai tesztelés előtt. Mindenesetre jó látni, hogy a W11 életre kelt. A csapat rengeteget dolgozott, hogy ilyen jól működjön már első nekifutásra. Büszke vagyok, hogy vezethetem, és büszke vagyok valamennyi csapattagra. Nem is kívánhattam volna ennél jobb Valentin-napot! Várom már a tesztet” – zárta első nyilatkozatát Bottas, aki délután Lewis Hamiltonnak adta át a volánt.

„Most jöttem vissza a pályáról” – értékelte első kifutását Hamilton. „Már sok ilyenben volt részem, de minden alkalommal éppen ugyanolyan izgalmas, ha nem még izgalmasabb. Nem tudom, hogy lehet ez. Az autó kiváló volt. Rengeteg munka gyümölcse, amíg a versenygép elkészül, és én egy vagyok a mindössze két emberből, aki vezetheti.”

A W11 annak ellenére, hogy 2020 a jelenlegi szabályrendszer utolsó éve, szemmel láthatóan nem csak a W10 alakítgatott verziója: több jelentős külső újítás is megtalálható a karcsúbbra szabott modellen. A szezonnyitó előtt – az egy évvel ezelőtt történttől eltérően, amikor szinte új autó érkezett a második tesztre – azonban már nem várható jelentős változás, mondta el James Allison technikai igazgató.

„Idén konvencionálisabbak leszünk. Készülnek újítások Melbourne-re, melyeket a második teszthéten vetünk be, de nem lesz teljesen új autó, mint 2019-ben” – idézi Allisont az Autosport. „Tavaly számottevő változások voltak a szabályzatban, melyekről az év késői szakaszában döntöttek, ezen körülmények miatt készítettünk egy autót a bemutatóra, majd egyet a második teszthétre. Ennek köszönhetően maximalizálhattuk a melbourne-i specifikációról gyűjtött információkat. Mivel idén már érettebbek a szabályok, a fejlesztés irama pedig már most akkora, mint 2019 végén volt, nem lenne értelme a tavalyi megközelítésmódnak.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: