DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hivatalos: Döntöttek a Kínai Nagydíj törléséről

Megérkezett a hivatalos megerősítés arról, elmarad az áprilisra kitűzött futam. A sportág vezetői azon dolgoznak, hogy év végén bepótolják a nagydíjat Sanghajban.

A legtöbb külföldi Formula-1-es portál tényként számol be arról, hogy az április 17-19-re kitűzött Kínai Nagydíj elmarad eredeti időpontjában az országban már több mint negyvenezer embert megfertőző koronavírus veszélyei miatt. A harmadik forduló, Vietnám, és az eredetileg ötödik állomás, a Holland Nagydíj között így négyhetes szünet lesz. Utoljára 2011-ben fújtak le nagydíjat, a bahreini versenyt a helyi forrongások miatt.



A Motorsport.com információi szerint az F1 sportvezetői mai találkozójukon tárgyalják a Kínai Nagydíj ügyét, köztük a Liberty Media által szorgalmazott opciót, hogy a futamot az év későbbi részében tartsák meg. Lehetséges az Abu Dhabi szezonzáró áthelyezése, hogy novemberben bepótolják a sanghaji versenyt.

Hivatalos megerősítés a fenti forrás szerint bármikor várható, máshol arról írnak, a hét folyamán jelentik be, hogy elmarad a kínai verseny. A Formula-E már korábban törölte márciusra kitűzött fordulóját Sanyában.

Frissítve:

A Formula-1 már szerdán kora délután kiadta a közleményt arról, hogy a Kínai Nagydíjat a koronavírus miatt elhalasztják a verseny promótere, a Juss Sports Group kérésére.

„Miközben nem szűnően egészségügyi aggályok merülnek fel, az Egészségügyi Világszervezet pedig globális vészhelyzetnek minősítette a koronavírust, a Formula-1 a szabályozó testülettel, az FIA-val közösen úgy döntött, elfogadja a halasztásra vonatkozó kérést, hogy biztosítsa az utazó személyzet, a bajnoki résztvevők és a rajongók egészségét és biztonságát” – áll az F1 oldalán publikált hírben.

„A Formula-1 és az FIA továbbra is szorosan együttműködik a csapatokkal, a verseny promóterével, a CAMF-fel és a helyi hatóságokkal, hogy monitorozza a helyzet alakulását. Mindegyik fél azon dolgozik, megvalósíthatók-e potenciális alternatív időpontok a nagydíj számára a év későbbi szakaszában, amennyiben a helyzet javul.”

„A Kínai nagydíj mindig fontos része volt az F1 versenynaptárának, hihetetlen rajongóival. Mindannyian várjuk, hogy a lehető leghamarabb Kínában versenyezhessünk, és a legjobbakat kívánjuk az országban mindenkinek ebben a nehéz időszakban” – zárul a közlemény.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: