DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Év végére halaszthatják a Kínai Nagydíjat

A koronavírus miatt veszélybe került versenyhétvégét csak végső esetben törölné az F1, előbb megpróbálják átszervezni egy másik időpontra. Felmerült, hogy szezonzáró lehet belőle.

Napról napra egyre több életet befolyásol a Kínában kitört koronavírus járványa, ami mostanra odáig fajult, hogy a helyi hatóságok minden nyilvános esemény eltörlését javasolták. Az idei Kínai Nagydíjat a nem túl távoli április közepén rendezik, így ennek megrendezése is veszélybe került. Az F1 illetékesei feszült figyelemmel követik a történéseket, miközben már dolgoznak a vészforgatókönyvön. Ross Brawn elárulta, mi a jelenlegi helyzet.

 f1-kina-rajt-2018



„Megvan rá az esély, hogy ha nem rendezzük meg áprilisban, akkor elhalasztjuk az év későbbi időszakára. A kínai egy növekvő, lelkes piac, ezért szeretnénk ott versenyt rendezni” – nyilatkozta az F1 motorsportért felelős ügyvezetőjen, aki kizárta annak a lehetőségét, hogy a kínai valamelyik másik versenyhétvégével cserélne dátumot. „Egy év végi szabad időpontot fogunk keresni” – szögezte le.

Ez nem kis vállalkozás lesz, ugyanis az idei menetrend már most is feszített tempót diktál, és szinte csak olyan szabad hétvégéket lehet találni, amiket két versenyhétvége fog közre. Egy élhetőbb opció lenne, ha a kínai átvenné a szezonzáró szerepét valamikor decemberben, de ezt a csapatok valószínűleg elleneznék. A szakember szerint is körülményes a helyzet. „A verseny promótere és a helyi hatóságok végső döntésére várunk. Tragikus állapotok ezek, már minden márciusi nyilvános eseményt eltöröltek. Azt hiszem, a következő egy-két hét során eldől, mi fog történni” – idézte őt a Motorsport.

Erre a logisztikai okokból is szükség van. Csapatonként néhány konténernyi felszerelés a napokban indul el Kínába, ami önmagában nem jelent túl nagy problémát, de később embereket is a helyszínre kell küldeni. Emiatt maximum három hét múlva dönteni kell a versenyhétvége sorsáról. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: