DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen már a legfelső 10%-ban

Elképesztő statisztikai adatokat tudhat magáénak a fiatal holland, aki huszonkét éves kora ellenére annyit letett már az asztalra, ami nagyban segítheti az idei világbajnoki cím megnyeréséhez.

2015-ben Max Verstappen mindössze tizenhét esztendős múlt, amikor elkezdődhetett Formula-1-es pályafutása a Toro Rossónál. Zsenge kora ellenére azonnal jól teljesített, ezért meg is ragadhatott a száguldó cirkuszban, alig több, mint egy évvel később már futamot is nyert a Red Bull-lal. Mostanra mindenki az egyik legnagyobb tehetségnek és a világbajnoki cím egyik fő esélyesének tartja.

Mások örülnek, ha huszonegy-huszonkét éves korukban bekerülnek egyáltalán az F1-be, a holland viszont már túl is van 102 nagydíjon, amivel a vonatkozó lista legfelső 10%-ában foglal helyet. Ez huszonkét évesen hatalmas dolog, ráadásul remek esélyt kínál számára az eddig megszerzett értékes tapasztalat, hogy 2020-ban az egyre erősödő Red Bull-Hondával megtörje a Mercedesek hat éve tartó uralmát.

A következő években érkezik a teljes őrségváltás?


Chris Medland, a RACER újságírója elemezte a helyzetet. „Kétségtelen, hogy mindegyik topcsapat rendelkezik egy vezérpilótával, aki képes megnyerni a világbajnoki címet. Verstappen esetében is 100%-ig biztos vagyok ebben. Nemrég böngésztem át a statisztikáit és bármilyen furcsa is, máris a Formula-1-es pilóták közül a legtapasztaltabb 10%-ba tartozik az örökranglistán, pedig még csak huszonkét esztendős” – ecsetelte véleményét Medland.

„Ha más szemszögből nézzük, mindössze 69 olyan pilótát találunk az F1 történelmében, akik több futamon indulhattak pályafutásuk során, mint ő, ne feledjük, egy huszonkettedik életévét alig betöltő versenyzőről beszélünk és máris készen áll a világbajnoki címre” – tette hozzá az újságíró.

A legtöbb szakértő egyébként egy hamarosan bekövetkező őrségváltásra készül, a Hamilton-Vettel tengely helyett a Leclerc-Verstappen páros dominál majd és ne feledkezzünk el a többi feltörekvő tehetségről sem (például Russell, Norris, Sainz), akik versenyképes autóval szintén beleszólhatnak a legjobb helyezésekbe. Annak is megvan az esélye, hogy a tavalyi évben már a Renault-nál versenyző Daniel Ricciardo teljesen eltűnik a süllyesztőben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: