DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Mallya reagált egykori csapata átalakulására

A Force India alapítója örömmel értesült arról, hogy az Aston Martin érkezésével az egykor tulajdonában lévő alakulat gyári csapattá válik. Szerinte Stroll segítségével csakis felfelé vezet az útjuk.

Lawrence Stroll jelenlegi tulajdonos ténykedésének köszönhetően az éppen Racing Point néven futó F1-es istálló az idei évben átesik a sokadig átnevezésén. A kanadai üzletember 2018-ban Vijay Mallyától vásárolta meg a csődeljárás alá került csapatot, amit egy új megállapodásnak köszönhetően, az Aston Martin közreműködésével jövőre gyári szintre emel. 

A gárda előző tulajdonosa 2008-ban karolta fel a hányatott sorsú istállót, amivel rövid időn belül egészen szép sikereket ért el. 2018 nyarán anyagi problémák miatt vált meg tőle, de bizonyos szinten mai napig sajátjaként tekint rá. Stroll legújabb üzleti sikerére pedig elismerően csettint. 

 mallya_2014



 „Örülök neki és az istállónak is, gyári csapattá válni mindig egy álom. Ő és én barátok vagyunk, valójában ma reggel gratuláltam neki. Nagyon ravasz befektető, ha megnézik az Aston Martin mai részvényárfolyamait, láthatják, milyen csodás üzletet kötött. Az ő közreműködésével és az Aston tervezett új modelljeivel egyetlen irány van előttük, mégpedig a felfelé. A Racing Point számára csodás, hogy egy olyan múlttal rendelkező brit márka gyári csapata lesz, mint az Aston. Nagyon sok rajongót szereznek ezzel” – nyilatkozta a napokban az Autosportnak. 

Mallya a lapnak elárulta, 2015-ben ő maga is próbált leszerződni a brit autógyártóval, ami végül a Red Bullnál kötött ki. „Öt éve tárgyaltunk velük, hogy a névadó szponzorunkká váljanak, és némi technikai támogatást nyújtsanak. Nem tudom, a Red Bull-lal mi lett a megállapodásuk, de kétlem, hogy technikai segítséget nyújtanának nekik. A Red Bullnak ott van a zseni Adrian Newey, aki mellé nem hiszem, hogy kellene bárki más.”

Mallya legutóbb a tavalyi Brit nagydíjon látogatta meg egykori csapatát, amit saját bevallása szerint nem hiányol. „Tíz teljes évem volt az F1-ben, aminek minden pillanatát élveztem. Most azonban másnak jött el az ideje. Tíz évig gondoztam, kétszer a konstruktőri negyedik helyen végeztem vele, amire büszke vagyok. A csapat még mindig a DNS-em része, ezért örömmel tölt el a hír. Úgy hiszem, hogy a 2020-as autóval óriásit léptek előre, ezért alig várom, hogy megkezdődjön a szezon.”

Az indiai származású üzletember adócsalás vádja elől menekült hazájából Nagy-Britanniába, ahol jelenleg is tartózkodik. A hírek szerint februárban kezdődnek meg a tárgyalások a kiadatásáról. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: