DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Mallya retteg az indiai börtöntől

Kiadatási parancs van érvényben a Force India csapatfőnöke ellen: Vijay Mallya egy börtönben elkövetett gyilkossággal érvel amellett, hogy ne adják át hazája igazságszolgáltatásának.

India hosszú ideje próbálja elérni, hogy Nagy-Britannia kiadja az országban élő Vijay Mallyát, a Force India 61 éves tulajdonosát, és bíróság elé állíthassa adócsalás vádjával. Az Angliában élő üzletembert többször letartóztatták, de az indiai hatóságok egyelőre eredménytelenül próbálják elérni, hogy Mallyát hazatoloncolják.

A Times of India lap arról értesült, hogy a Mallya Londonban, a westminsteri bíróság előtt az indiai börtönökben uralkodó embertelen állapotokkal érvelt kiadatása ellen. Egy júniusban történt esetet hozott fel: egy női elítélt, Manjula Shetye belehalt sérüléseire, miután a bycullai börtön személyzete súlyosan bántalmazta. Mallya kijelentette a testület előtt, hogy aggódik életéért, ha visszaküldik Angliába.



Mallya nem ok nélkül számít rá, hogy aggodalmait figyelembe veszik Londonban. A westminsteri bíróság nemrég megtagadta Sanjeev Chawla kiadását, akit krikettmeccsek megkenéséért köröznek Indiában. Esetében egy újabb, november 21-én történt incidens alapján döntöttek úgy, hogy nem tesznek eleget az ázsiai ország kérésének: a tihari börtön 18 fogvatartottját bántalmazta az őrség. Az indiai hatóságok arra számítanak, hogy a tihari történéseket Mallya is beveti újabb ütőkártyaként.

Mindazonáltal a Times of Indiának egy hivatalnok úgy nyilatkozott, a börtönökben történt incidensek nem fogják megakadályozni a kiadatási procedúrát. Az ország kormánya ugyanis garantálja az Egyesült Királyságnak, hogy Mallya számára biztonságos őrizetet biztosít a mumbai-i központi börtönben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: