DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Pénzmosásra használta főnöke a Force Indiát

Újra letartóztatták, majd óvadék ellenében mindjárt ki is engedték Vijay Mallyát. 1,4 milliárd dollárt kérnek számon rajta Indiában, melynek egy hányada az F1-es csapatnál kötött ki.

Ha a Force India csapatfőnöki tisztjét viselő, de versenyeken ritkán jelen levő Vijay Mallya bekerül a hírekbe, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a törvénnyel került összeütközésbe. A 61 éves indiai üzletembert csődbe ment cége, a Kingfisher Airlines 1,4 milliárd dolláros tartozása miatt körözik hazájában, Nagy-Britannia azonban továbbra sem tesz eleget a kiadatási kérelemnek, habár áprilisban egy alkalommal már letartóztatták.



A friss hírek szerint, amelyről a Financial Times és angol nyelvű F1-es sajtó zöme is beszámolt, az ügy tovább bonyolódott: Mallyát kedden újra elfogták, ezúttal pénzmosás vádjával. A nyomozás lekövette az eltűnt pénz útját, amelynek egy része – a vád kifejezetten nevesítette – a Force Indiához vándorolt. Az F1-es csapat nagy-britanniai illetőségű, székhelye Silverstone-ban található, így az ügy már az Egyesült Királyságot is érinti. A westminsteri bíróságon tett rövid látogatás után Mallya kifizette az óvadékot, így rövid úton szabadlábra helyezték.

A vádlott a médiának rögtön hangsúlyozta ártatlanságát: „Minden vádat visszautasítok, és a jövőben is vissza fogom utasítani őket. Semmilyen bíróság elől nem próbálok egérutat nyerni, ha törvényes kötelezettségem itt megjelenni, örömmel teszem” – nyilatkozta.

A következő meghallgatásra november 20-án kerül sor, a kiadatási tárgyalás pedig december 4-én veszi kezdetét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: