DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Visszatérhet Jerezbe a Spanyol Nagydíj!

1997-ben tartották az utolsó F1-es futamot Jerezben. Az akkor Európai Nagydíj név alatt rendezett versenyt Mika Hakkinen nyerte meg, most azonban visszatérhet Dél-Spanyolországba a mezőny.

A Circuito Permanente de Jerez versenypálya 1985. december 8-án nyitotta meg kapuit, s a következő évtől 1990-ig itt tartották a Formula-1-es Spanyol Nagydíjat, ami utána Barcelonába került át.

A pályát végül átépítették, korszerűsítették és biztonságosabbá tették, így 1994-ben és 1997-ben itt rendezték meg az Európai Nagydíjat. Amikor legutóbb itt járt a száguldó cirkusz mezőnye, egy emlékezetes versenyt láthattunk, hiszen ekkor ütközött össze a két világbajnoki aspiráns, Jacques Villeneuve és Michael Schumacher, a futamot pedig végül Mika Hakkinen nyerte.

1989 óta folyamatosan megrendezik a MotoGP versenyeit is az andalúziai versenypályán, és most Juan Marin, a városvezetés turizmusért felelős vezetője szerint a Formula-1 is visszatérhet Dél-Spanyolországba.

Sokáig az F1-es teszteknek is otthont adott Jerez


„Egyelőre még nem mondhatok semmit, egyesek már készpénznek veszik a dolgot, de részemről, amíg nincs ott az aláírás a papíron, nem fogok bejelenteni semmit. Jelenleg is folynak a tárgyalások, és valamikor május-június környékén történhet meg a bejelentés” – mondta az Andalucia Informacionnak.

„Nagyon is érdekel bennünket az F1, de ezzel sok más ország van még így, ráadásul hatalmas befektetésre és felújítási munkálatokra lenne szükség” – utalt rá Marin, hogy a jerezi jelenleg csak egy másodosztályú pálya, vagyis MotoGP-versenyek rendezésére alkalmas, de Formula-1-es Nagydíjat nem tarthatnak rajta.

Barcelonával nehezen tudott megegyezni a Liberty Media a hosszabbításról, leginkább azért, mert az F1 vezetői szeretnék elhozni a katalán fővárosból a száguldó cirkuszt, és a hosszabbítás is csak az előttünk álló, 2020-as szezonra szól, így jó eséllyel idén látjuk utoljára a barcelonai versenypályán a Formula-1-et egy ideig.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: