DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Binotto: Előny a pilótapárosunk, jól dolgoznak együtt

Nem tart attól a Ferrari csapatfőnöke, hogy rossz vége lesz Vettel és Leclerc párharcának 2020-ban. A rádión folytatott vitáknak nem örül, mégis úgy gondolja, a versengés inkább segíteni fogja a csapatot.

A Ferrari 2019-ben összeállt duója már az első évben látványos súrlódásokat produkált: Sebastian Vettel és Charles Leclerc egyformán a vezérbika szerepét akarták maguknak. Csapatutasításokat tagadtak meg – akár nyíltan, rádión, a világ füle hallatára –, a rivalizálás pedig az interlagosi ütközéssel tetőzött. Egyesek már most aggódnak (vagy éppen dörzsölik a tenyerüket), hogyan fér meg a két pilóta egymással a második közös szezonban. A Ferrari álláspontja viszont az, hogy a balhékat a média nagyította fel, az istállónak inkább előnye, mint hátránya származik két erős versenyzőből.

„Ha megnézem, hogyan viszonyul a két versenyző egymáshoz jelen pillanatban, akkor azt látjuk, hogy jól működik” – mondta az Autosportnak adott interjúban Mattia Binotto, a Scuderia vezetője. „Jó csapatszellem uralkodik, remek mércét jelentenek a másiknak. Ha Charles csalódott, amiért egy időmérőn Seb mögött van, az pozitív fejlemény.”



„Ami azt a kettőjük közti vitát illeti, amiről az újságokban olvastunk, a rádiózással kapcsolatban, az egyáltalán nem ad okot számunkra aggodalomra. Épp az ellenkezője igaz. Jó felállásunk van. A tapasztalatban, vezetési stílusban fellelhető különbség számunkra inkább előny.”

Azon, hogy két élpilóta együttműködése nem mindig zökkenőmentes, a csapatfőnök szerint nem kell meglepődni: „Ezeket el kell fogadni, hiszen nyilvánvalóak. Élversenyzőkről beszélünk, akik győzni vannak itt. Számomra az a fontos, hogy megértsék, mi az átfogó cél, és jobban átlássák a futamok során az általános helyzetet.”

„A rádión vitatkozni sosem a legjobb ötlet, mert az autóban nem látják az összképet. Bizalomra van szükség: bízni kell a csapatban, akkor is, ha hibákat követnek el, hiszen versenyzőkről beszélünk” – tért ki arra Binotto, hogy a csapatrádión szembeszegülni az istállóval valóban nem volt dicsérendő húzás a pilóták részéről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: