DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Fel sem merült a Red Bullnál a kiszállás az osztrák balhé miatt

Maga a tulajdonos jelentette ki a csapatnak, hogy a stewardok döntése semmit sem befolyásol, mert ők az erkölcsi győztesek – mondta Helmut Marko, annak ellenére, hogy a Red Bull Ringen ő maga emlegette, hogy ha elvették volna az elsőséget, már nem érdekelné őket az F1.

A Red Bull tökéletes időzítéssel, saját pályáján, az Osztrák Nagydíjon szerezte meg első közös győzelmét új motorpartnerével, a Hondával. A sikert mégis beárnyékolta a végeredmény körüli huzavona: Max Verstappen kontakttal előzte meg Charles Leclerc-t a hajrában, a stewardok pedig vizsgálódtak a manőver szabályossága kapcsán. Ekkor három hét telt el csak azt követően, hogy Sebastian Vettelt megfosztották a győzelemtől Melbourne-ben pályára való veszélyes visszatérése miatt.

A versenyfelügyelők végül közel négy órával a leintés után határoztak csak úgy, az eredményt nem módosítják. A hosszas várakozás során felütötte a fejét egy olyan felvetés, hogy ha a győzelmet elveszik, a csapat és Dietrich Mateschitz tulajdonos belebegteti a kiszállás lehetőségét.



Helmut Marko tanácsadó akkor így nyilatkozott: „Ha elvették volna tőlünk a győzelmet, biztosan lett volna hatása. Ugyan konkrétan nem beszéltünk arról, mit tennénk, ha ellenünk döntenek, de azt mondtuk, hogy így a Formula-1 már nem is érdekelne minket. Leginkább Max szavait használhatnánk, aki azt mondta (az eredményhirdetés előtt), hogy ha ezért büntetnek, akár otthon is maradhatnánk.”

Mint tudjuk, a Red Bull végül háromszor is győzött 2019-ben, most pedig világbajnoki küzdelemre készülnek a 2023-ig lekötött Verstappennel. Marko ma már pletykának minősíti az osztrák eset kapcsán felmerült eshetőséget, és állítja, a döntés kimenetele nem befolyásolta volna a csapat sorsát.

„Épp az ellenkezője volt igaz” – idézi Markót az F1i.com. „Amikor a dráma megint elkezdődött a vizsgálódással, Mateschitz azt mondta nekünk: »Ne aggódjatok, nem számít. Megnyertük a futamot. A döntésüknek nem lesz hatása, mert mi vagyunk az erkölcsi győztesek.«” Marko azt is hozzátette: „Nagyszerű dolog, ha valakinek olyan főnöke van, akit nem zavar meg a stewardok miatti huzavona.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: