DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Mindegyik csapat épít egy átmeneti autót is

Az összes istálló átalakítja 2020-as versenygépét, hogy az év folyamán közreműködjön a Pirelli gumitesztjein a 18 colos kerekekkel – annak ellenére, hogy nincs kötelező érvénnyel előírva.

A Pirelli intenzív tesztprogramot folytat 2020 folyamán, mivel a 2021-es szabályok jelentős változást hoznak az abroncsok terén is a 18 colos kerekek bevezetésével. A Pirelli 25 tesztnapot használhat fel az év során fejlesztési céllal, plusz a főpróbát, a háromnapos tesztet Abu Dhabiban az összes csapat részvételével.

A gumitesztekre a következő technikai előírások érvényesek: amennyiben a gyakorlás a szezonnyitó előtt zajlik, a csapatok 2018-as vagy 2019-es autót alakíthatnak át – úgy, hogy a 2021-es aerodinamikai jellemzőket szimulálja –; a szezonnyitó után pedig a 2020-as modellen alapuló átmeneti autóval is engedélyezett a tesztelés.



„Zsúfolt időtervünk van az évre. Pozitív, hogy mind a tíz csapat megerősítette, átmeneti autót építenek az idei tesztelésre” – mondta el Mario Isola, a Pirelli motorsportfőnöke az Autosportnak, hogy valamennyi istálló segíti a Pirellit átalakított 2020-as versenygéppel, habár nincsenek erre kötelezve. „Ez azért is hasznos, mert a szezon végén, Abu Dhabiban a háromnapos teszten minden csapat 18 colos abroncsokat használhat a megfelelő autóval.”

Tíz csapat átmeneti autóval a főpróbán jelentős mennyiségű visszajelzést szolgáltat a Pirellinek, hogy a cég a 2021-es szezon kezdetéig elvégezze az utolsó simításokat, ha szükséges, módosításokat: „Ezzel érvényesítjük a terméket, melyet 2021-re tervezünk. Abu Dhabi november végén, december elején lesz, így amennyiben bármilyen igazításra szükség lesz, marad rá időnk. Nem sok, mert Ausztrália már március közepén, a barcelonai teszt februárban jön, de jut időnk reagálni. Az pedig nagyon pozitív dolog, hogy mind a tíz csapat egyenlő szinten lesz a keverék autókkal, tehát nem kerül előnybe senki” – mondta az olasz szakember.

A gumitesztek sorát a Ferrari nyitja, már két héttel a barcelonai gyakorlás kezdete előtt, az előírásnak megfelelően így idei versenygépét még nem vetheti be. Friss hír, hogy február 8-9-én, Jerezben Charles Leclerc vezeti az átmeneti autót, aki ezáltal riválisainál hamarabb rázódhat vissza.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: