DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Két különböző autót tesztel a Ferrari februárban

A csapat a Pirelli 2021-es fejlesztőmunkájában vállal szerepet, azonban 2020-as modelljét nem használhatja a szezonkezdet előtt erre a célra, így egy átalakított versenygéppel is elő kell állnia.

A Ferrari már kitűzte 2020-as versenygépének bemutatóját február 11-re. Egy héttel később, 18-án kezdődik a barcelonai teszteléssel az új szezon felkészülési időszaka, melynek aktív napjait nyolcról hatra csökkentették. A Ferrari azonban pár nappal a bemutató előtt, február 8-án is pályára gurul, a Pirelli 2021-re szánt abroncsait viszi pályára Jerezben, számolt be az Autosport.

A Pirelli már idén megkezdte a 18 colos kerekek tesztelését: a Renault, a McLaren, legutóbb pedig, múlt héten a Mercedes is segédkezett a fejlesztőmunkában. A folyamat februárban folytatódik a Ferrari részvételével: az olasz csapat költségokok miatt kérte a későbbi időpontot.



Ugyanakkor a Scuderia akkor sem használhatná a gumiteszten 2020-as autóját, ha az addigra, a hivatalos bemutató előtt elkészülne, az előírások szerint ugyanis csak átalakított 2018-as vagy 2019-es konstrukciók vethetők be.

A Pirellinek 25 privát tesztnap áll rendelkezésére február 1. és december 6. (egy héttel a szezonzáró után) között a 2021-es abroncsok tesztelésére. A szezon kezdete után már használhatók lesznek a csapatok 2020-as modelljei is a gumiteszteken, azzal a feltétellel, hogy 2021-re szánt alkatrészekkel tilos az adatgyűjtés.

A téli tesztek megnyirbálásával együtt a szezon közbeni teszteket is eltörölték, a szezonzárót követő gyakorlás azonban kettő helyett háromnapos lesz. Ebből legalább egy napot egy 2020-ra szerződtetett pilótának 18 colos abroncsokon kell töltenie átalakított autóval. Amennyiben egy csapat nem felel meg a feltételnek, elesik a plusz naptól. Egy másik előírás, hogy a háromnapos teszt egyik napját újoncnak minősülő, legfeljebb két nagydíjon rajthoz állt pilótának kell megkapnia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: