DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Marko: Gasly hozzáállása a Red Bullnál totális kudarc volt

Nem kíméli a tanácsadó a szezon közben menesztett franciát, aki szerinte mindent elszúrt a nagycsapatnál. A Toro Rossónál mutatott teljesítményét annál inkább elismeri.

Pierre Gasly sikertelenségtörténete a Red Bullnál jól ismert: egyetlen Toro Rossónál töltött év után – hamarabb, mint Max Verstappen vagy Daniel Ricciardo – lehetőséget kapott a nagycsapat színeiben, de végül rosszabbul járt, mint Danyiil Kvjat, és a 2019-es szezon végéig sem maradhatott Max Verstappen oldalán. A Red Bull-tanácsadó Helmut Marko még most is kritikus hangot üt meg, ha Gasly produkciójáról van szó:

„Azt hiszem, Pierre-nek valamennyit vállalnia kellene a felelősségből. Amikor a Red Bullhoz jött, csak egyetlen célt látott maga előtt. Verstappent, senki mást. A legelején el kellett volna fogadnia, hogy Max gyorsabb, és fokozatosan kellett volna közelednie hozzá. Helyette megpróbált alakítani a vezetési stílusán, más módokon akarta csökkenteni a különbséget, változtatásokkal, azzal, hogy keményebben támadott. Ez totális kudarchoz vezetett” – mondta Marko az orosz Motorsport.com-nak.



Az osztrák tanácsadó Gasly év végi versenyeiről a Toro Rossónál viszont annál elismerőbb hangon beszél: „A visszatérése lenyűgöző volt. Ilyenkor értjük meg, mennyire fontos a pszichológia. Hazudnék, ha azt mondanám, ilyen szereplést vártam volna tőle. Kvjattól eltérően, aki teljesen szétesett, Gasly kivirult. Rögtön azzá a Gaslyvé vált, akit annak idején a Red Bullhoz hívtunk. Úgy gondolom, megtanulta a leckét és levonta a helyes következtetéseket abból a hat hónapból. Sikeres jövőt jósolok neki.”

„A Formula-1-ről beszélünk. Tudják, hány ezer versenyző álmodik arról, hogy helyet kapjon itt?” – válaszolt arra a felvetésre, hogy a Toro Rosso/Alpha Tauri csapatánál való folytatás nem visszalépés-e. „Így is szép pénzt keres és a világ legjobb bajnokságában szerepelhet. Esélynek, új lehetőségnek nevezném, nem visszasorolásnak.”

Danyiil Kvjat szerint ő az élő példa Gasly előtt arra, hogy van második esély. Marko lehetségesnek tartja, hogy az orosz a nagycsapatnál is kikössön újra: „Igen, így gondolom. De kiegyensúlyozottabbá kell válnia. Az utolsó versenyen, Abu Dhabiban nagyon erős volt, és a hockenheimi dobogója is kiváló eredmény, de ha köridőkről és a gumikkal való munkáról beszélünk, akkor Abu Dhabi a szezonjának legjobban sikerült futama” – mondta el Kvjatról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: