DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Schumacher 51 éves lett, tovább harcol

A Formula-1-ben továbbra sem feledik a hat éve lábadozó Michael Schumachert, aki élete legnagyobb csatáját vívja. De mi történt a száguldó cirkuszban abban az évben, amikor megszületett?

Január harmadikán ünnepelte ötvenegyedik születésnapját a hétszeres világbajnok német legenda és a felesége által éppen a napokban közzétett, némileg biztató üzenet alapján remélhetjük, valóban ünnepelni is tudta. 1969-ben még teljesen más volt a Formula-1, mint napjainkban, tekintsünk vissza arra az esztendőre.

1969-ben még csak tizenegy világbajnoki futam szerepelt a versenynaptárban, amely október 19-én zárult. A szezon Kyalamiban, Dél-Afrikában kezdődött, az évadnyitót Jackie Stewart dominálva nyerte, mind a nyolcvan körben a skót vezetett. A Matra-Forddal az első hat versenyből öt futamgyőzelmet bezsebelt, Dél-Afrika után ugyanis Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban és Nagy-Britanniában sem talált legyőzőre.

Monacóban is az élen állt, de huszonkét körrel a rajt után lerobbant az autója, a győzelmet Graham Hill szerezte meg. Stewart nagyon kényelmesen nyerte meg a világbajnoki címet még úgy is, hogy az utolsó három versenyen csak három pontocskát gyűjtött. Legközelebbi riválisa, Jacky Ickx huszonhat egységgel maradt le a „repülő skóttól”.

A második közös bajnoki cím ünneplése 2001-ben


Négy olyan futamot is rendeztek ebben az évben, ami nem számított a világbajnokság pontversenyébe, ezeket Stewart, Ickx, Jack Brabham és Keith Holland nyerte. Alaposan átalakult azóta a Formula-1, 2013 decemberében viszont Michael Schumacher élete változott meg végérvényesen, súlyos agysérüléséből azóta is csak lassan épülget fel, ráadásul a rajongók meglehetősen kevés információval rendelkeznek a hétszeres világbajnok állapotát ugyanis hétpecsétes titokként őrzi a család és a legszűkebb baráti kör.

A Ferrari egyszerűen „a valaha volt legjobbnak” nevezi egykori sikerkovácsát.

A McLaren sem feledkezett el az egykori nagy riválisról, de jókívánságait fejezte ki a Mercedes és a Williams istálló is. Reméljük, imáik meghallgatásra találnak és Michael Schumacher állapota (tovább) javul. A Mercedes csapatfőnöke nemrég éppen arról beszélt, hogy az utóbbi évek sikereiben komoly része van az évtized elején náluk versenyző Michael Schumachernek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: