DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Az FIA 12 csapatos Formula-1-et szeretne

Az FIA elnökeként Jean Todt örülne, ha még több autó állna a rajtrácson, aminek érdekében már meg is kezdték a tárgyalásokat Chase Carey-vel, a Liberty Media pedig nyitott a létszámbővítésre.

A 2019-es szezon közben több pletyka is felmerült, hogy új csapatok szeretnének versenyezni az F1-ben, többek között például az F2-ben is érdekelt spanyol üzletember, Adrian Campos is szeretne belevágni a száguldó cirkuszba, egyiik pilótájuk a hírek szerint pedig Pascal Wehrlein lenne.

Bár Jean Todt, az FIA első embereként szintén szeretné, ha hamarosan növekedésnek indulna a Formula-1-es csapatok száma, tisztában van vele, hogy a maradék tíz csapat reklámjogokból befolyó pénzösszege megcsappanna két új istálló érkezésével.



„A közvetítési jogok tulajdonosa áll szerződésben a csapatokkal és ők egymás között bonyolítják az üzletet, de a szabályhozó személyében, ami az FIA, azt szeretném, ha tizenkét csapat lenne a rajtrácson” – idézi az FIA elnökét a One Stop Strategy oldala.

„Ha tizenkét csapattal rendelkezünk, akkor az viszont pénzt vehet el a többiektől, szóval érthető lenne a Liberty részéről, ha azt mondanák, oké, vágjunk bele, de akkor figyelembe kell vennünk, hogy a többi csapat csorbát fog szenvedni.”

„Chase és én már kaptunk néhány érdekfeszítő ajánlatot, olyan csapatoktól, akik rendkívül elkötelezettnek ígérik magukat, de nem igazán tudtak ez idáig meggyőzni bennünket. Viszont ha mégis jönnek csapatok, melyek felkeltik az érdeklődésünket, akkor a tizenkettő pont megfelelő szám lenne.”

Jean Todt már túl is van néhány megbeszélésen a Liberty Media első emberének számító Chase Carey-vel, aki osztotta a francia véleményét: „Nem szeretnék két beteg és tíz egészséges csapatot, viszont azzal egyetértek Jean Todttal, hogy tizenkét versenyképes csapat jobb, mint tíz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: