DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ha az F1 rábólint, új csapat jöhet 2021-ben

December 4-én dönt a Liberty Media arról, hogy 2021-től szeretné-e, ha új csapatok érkeznének az Formula-1-be. Ha jóváhagyják az ötletet, azonnal lesz is egy jelentkező, Spanyolországból.

Korábban már elejtette a Formula-2-es csapatfőnök, Adrian Campos és üzleti partnere Salvatore Gandolfo, hogy azon dolgoznak, hogy összeállítsanak egy spanyol F1-es istállót. Már találkoztak is Chase Carey-vel és Ross Brawnnal, felvettek volt Fomrula-1-es mérnököket Peter McCool és Ben Wood személyében.

Tervük az, hogy kitanulmányozzák a 2021-es szabályokat, egyik pilótájuk pedig a korábban a Saubernél versenyző Pascal Wehrlein lenne. Gandolfo a svájci Blick lapnak nyilatkozott Camposszal közös terveikről.

A 2021-es autó 1:2-es modellje


„December 4-én döntenek az F1-esek, hogy szeretnének-e új csapatokat látni 2021-től. Egyelőre még nem lehetett beadni kérelmet, és a feltételeket is csak hallomásból ismerem, pontosan egyelőre nem. Ugyanez a helyzet a motorgyártókkal is. Beszéltünk a Hondával és a Renault-val, de még mindenki információra vár.”

„Csak ezek után dönthetjük el, van-e értelme belevágnunk a Formula-1-be. Szerintem 80 millió euróból tudnánk üzemeltetni egy F1-es csapatot, aztán ha ez összejön invesztálunk még 20 milliót a projektbe. Ahogyan a Haas már megmutatta, 100-110 millióból már egy egész gyors autót össze lehet rakni” – mondta Gandolfo, akinek a számításai elég optimistának hangozhatnak a 175 millió dolláros költséglimit mellett, melybe a pilóták fizetése még bele sincs számolva.

A Haas 2016-os érkezése óta egyébként nem is érkezett új csapat a száguldó cirkuszba, előttük pedig még a Hispania, a Caterham és a Marussia próbált szerencsét, azonban mára már egyikük sincs jelen a Formula-1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: