DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Binotto: Egész évben ellenőrizték az üzemanyagunkat

Mattia Binotto szerint 2019-ben legalább tízszer ellenőrizték azt, hogy bánik autójuk az üzemanyaggal, ennek volt az utolsó lépése az, ami Abu Dhabiban történt a Ferrarival.

Ahogy azt mindenki figyelhette, az Abu Dhabi Nagydíjon egy ideig az is fennállt, hogy Charles Leclerc-t megfogsztják harmadik helyétől és kizárják - végül a Ferrari megúszta ötvenezer eurós pénzbüntetéssel azt, hogy 4,88 kilogrammnyi különbség volt az autóban lévő tényleges üzemanyag-mennyiség és az között, amelyet az ellenőrök találták korábban.

Az FIA a riválisok unszolására szállt rá a Ferrarira, eredetileg a motorral történő trükközésre gyanakodva, végül az üzemanyag-mennyiséggel machináltak a felügyelők vizsgálata alapján. A Ferrari egyébként már megszokta az ellenőrzéseket, pláne idén, még inkább a szezon második felében, erről beszélt Mattia Binotto csapatfőnök is, amikor a Motorsport.com a büntetésről és az ellenőrzésekről kérdezte.

00119026_446



„Nem először történik ez. Idén legalább tízszer ellenőriztek már minket” - emlékszik vissza Mattia Binotto csapatfőnök. „Eddig minden rendben is volt, most viszont történt egy eltérés a mérésekben.”

Binotto szerint egyébként az FIA üzemanyagmennyiség-ellenőrzése egy rém egyszerű módszer, és tudja azt is, miből adódott az, hogy több üzemanyaguk maradt a leintéskor, mint ahogy az a fogyasztásból következett volna. „A verseny elején elmondod, mi az a mennyiség, amit az autódba töltesz, ezt néha az FIA aztán ellenőrzi azzal, hogy simán leméri az autót, vagy éppen úgy, hogy leeresztünk belőle mindent, majd újból feltöltjük üzemanyaggal, majd megnézik, van-e bármilyen különbség.”

Binotto szerint végül egyébként azért lett majdnem 5 kilogrammnyi különbség a mért és a tényleges üzemanyag-mennyiség között, mert a vártnál többet kellett a motorkímélő, illetve üzemanyag-takarékos 4-es motormódot haszálni, ebből adódott a különbség az ő mérésük, illetve az FIA-soké között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: