DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Mercedes szándékosan letekert mindent év végére?

Egész hétvégén a Red Bull gyorsabbnak tűnt a Mercedesnél Brazíliában és a japán gyártó kettős sikert ünnepelhetett. Hamilton nem tudta legyorsulni Gaslyt a befutónál, JJ Lehto szerint nem véletlenül.

A téli teszteken nyújtott mérsékelt teljesítmény után Ausztráliában máris robbantott a Mercedes, ahogy azt már szinte megszokhattuk az elmúlt években. 2019 első félévében a riválisok igazából labdába sem rúgtak, az Ezüst Nyilak sorra nyerték a versenyeket, különösen Lewis Hamilton gyűjtögette az elsőségeket.

Silverstone után már nem is maradt kérdéses, ki lesz idén is a világbajnok, csak az újabb cím bebiztosításának időpontja volt bizonytalan. Végül a brit ász Austinban ért fel hatodszor is a csúcsra. Legutóbb, Brazíliában Lewis Hamilton arra panaszkodott, hogy motorerő tekintetében a Ferrari mellett immáron a Red Bull-Honda is elszáguldott a Mercedes mellett és a japán gyártó motorjának ereje a Pierre Gasly elleni szoros befutónál megerősítést is nyert.

A Honda történelmi, kettős győzelme mögött azonban az egykori F1-es pilóta, JJ Lehto sokkal többet lát, mint egyszerűen a Honda óriási fejlődését. Úgy gondolja, a német gyártó elhiteti az ellenfelekkel, hogy felértek az Ezüst Nyilak szintjére, miközben mindent csak takaréklángon használnak és a jövő év elején ismét robbantanak.

Lehto szerint a riválisok azért ilyen jók, mert a Mercedes már letekert mindent


„Ne feledjük, hogy a Mercedes már egy ideje mindkét világbajnoki címet bebiztosította, ezért nincs mindenáron szükségük a futamgyőzelmekre. Ez nagyjából azt is jelentheti, hogy szándékosan visszavettek a motorerőből, hogy a többiek sokkal jobbnak tűnjenek” – ecsetelte véleményét Lehto az Iltalehti című lapban.

„Egyértelműen arra számítottam, hogy Hamilton a jóval frissebb gumikon az utolsó kanyarból jobban gyorsít ki, majd simán elmegy Gasly mellett erőből. Ehhez képest Hamilton tempója kifejezetten lomha volt a végén. Az a tény, hogy a Toro Rosso képes volt gyorsabb lenni a Mercedesnél, felettébb meglepő. Vajon egy összeesküvés-elmélet húzódik meg ennek hátterében?”

„Annak kifejezetten örülök, hogy a Ferrari, a Mercedes, a Honda és a Renault is közel azonos teljesítményre képes, ami a motorokat illeti, jó látni, hogy mindannyian látványos fejlődésen mentek keresztül. Ez egészen jó jel a következő szezont illetően” – tette hozzá a finn pilóta.

Ti mit gondoltok, igaza van Lehtónak és a Mercedes szándékosan rejtegeti valós erejét és 2020-ra gyúr?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: