DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Raikkönen: Nem hittem volna, hogy 40 évesen itt leszek

2001-ben a Formula-1 tejfelesszájú újoncaként kezdte, 2019-ben viszont a mezőny nagy öregje Kimi Raikkönen. Még 27-28 évesen sem hitte volna, hogy ilyen sokáig marad – ha nem száll ki két évre ralizni, valószínűleg már befejezte volna.

A finn idén átlépte a 300 nagydíjrajtot és a 40. életévet, de még egy szezon erejéig biztosan az elit mezőnyben lesz: a 2020-as idény végére Rubens Barrichellót megelőzve ő lesz minden idők legtöbb versenyt teljesített F1-ese. Raikkönen őszintén bevallotta: nemhogy 18 évvel ezelőtt, de jó pár szezont és futamgyőzelmet követően sem hitte volna, hogy ilyen sokáig a rajtrács tagja marad.

„Nem gondolom, hogy elhittem volna bárkinek, aki akkor azt mondja, 40 évesen még mindig a Formula-1-ben versenyzem. Nyilván annak idején egyszerűen próbáltam jól vezetni, hogy az F1-ben maradhassak. Semmi sem volt garantálva. Igaz, hogy 2001-ben három évre szóló – kettő plusz egy – szerződést kaptam, de az még annyira az elején volt, hogy csak igyekeztem jól szerepelni” – mondta a Yahoo! Sportnak Raikkönen.



„Még 27 vagy 28 éves koromban sem tettem volna nagy pénzt rá” – folytatta. Ráadásul mikor 30 éves volt, két szezonra ki is szállt az F1-ből, és a WRC-ben szerepelt. Ez a szünet is kellett hozzá, hogy pályafutása még mindig tartson. „Ha akkor nem hagytam volna abba, ma nem lennék itt. Nagyon elegem volt, nem a versenyzésből, hanem a politikából és többi nonszenszből.”

Bár Raikkönent mindig is közömbös, fanyar stílusa miatt kedvelték, a versenyző nagy karakterváltozáson ment keresztül: féktelen, bulizós fiatalból családapává vált, két gyermek, a 4 éves Robin és a 2 éves Rianna szülőjévé.

„Ez nagyon sok mindent megváltoztatott. Ha még mindig csak magam lennék, akkor természetesen nagyon sok minden különbözne. A gyerekek számos tekintetben megváltoztatják az ember életét. Sok minden nehezebb, viszont az élet célja is egészen más így” – mondta az Alfa Romeo pilótája, akinek fia, Robin már elkezdett gokartozni. „A gyerekek nem törődnek a veszéllyel, de a szülő automatikusan aggódni kezd. Most már értem, miért mondta régen anyám és apám, hogy féltenek! Ilyenkor értjük meg azt, amin korábban csodálkoztunk. Általában látjuk máshogy a dolgokat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: