DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az ex-Ferrari-vezér reméli, ez Hamilton utolsó vb-címe

Nem a rosszindulat beszél Luca di Montezemolóból: egyszerűen szeretné, ha a Ferrari újra a siker útjára lépne. Emlékeztetett saját receptjére: mindig az egyik pilótára épített, a másiknak a konstruktőri pontok gyűjtése volt a dolga.

Az USA Nagydíjon bebiztosította hatodik világbajnoki címét Lewis Hamilton: a domináns brit az elmúlt hat évből ötöt húzott be, csapata, a Mercedes 2014 óta verhetetlen. A nagy szabályváltozások előtt 2020-ban is Hamiltonnál van az előny: az újabb világbajnoki címmel utolérné Michael Schumachert. Ez az, ami a Ferrarinál 23 évig elnöki pozícióban levő Luca di Montezemolo reményei szerint nem következik be.

„Remélem, hogy a hatodik világbajnoki cím az utolsó lesz Lewis Hamilton számára. Jövőre pedig elkezdődhet az új Ferrari-korszak” – mondta a Rai rádiónak Montezemolo. A Scuderia még jócskán az ő vezérlete alatt, 2007-ben nyert utoljára világbajnoki címet. „A legfontosabb az lenne, hogy lássuk a Ferrarit az év utolsó nagydíjáig harcolni. Rajongóként remélem, hogy újra győzünk, ha pedig nem is történik meg, a világbajnokságot az utolsó versenyen veszítjük el, egy nagyon erős csapattal.”



„Én mindig az egyik versenyzőre összpontosítottam az egyéni bajnokságban, a másikkal pedig a konstruktőrire” – beszélt saját receptjéről Montezemolo, ami az öt trófeát nyerő Schumacherrel be is vált. „Eszerint a második versenyzőnek az a dolga, hogy pontokat gyűjtsön a csapat számára, időről időre pedig beékelődjön a világbajnokságért küzdő csapattárs és az ellenfelei közé. Ezt volt Irvine, Barrichello és Massa dolga.”

Az olasz korábban már hangot adott annak, nincs megbékélve Charles Leclerc magatartásával: ha ő lenne az úr a háznál, csendre intené a fiatal monacóit. Montezemolo ezen a téren javulást lát az ifjú pilótánál: „Egyértelműen nagyon gyors és túlszárnyalta az elvárásokat. Az elvárásoknak viszont fokozatosan nőniük kell. Példának okáért az utolsó pár versenyen már kevesebbet rádiózott. Ez fejlődés” – mondta Leclerc-ről, aki a népszerű álláspont szerint jövőre betölthetné a Montezemolo által említett első számú posztot a Ferrarinál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: