DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A pilóták háborognak az életveszélyes pálya miatt

Komoly kritikákat kap a COTA állapota, a Formula-1-es mezőny egységesen panaszkodik, hogy elfogadhatatlanul élet- és balesetveszélyes az austini pálya a hatalmas bukkanók miatt.

Kellemetlen meglepetést tartogatott a száguldó cirkusz résztvevői számára az amerikai pálya, az eddig is sokat kritizált aszfaltcsík ugyanis (egységes álláspontjuk szerint még az eddigieknél is sokkal rosszabb) tolerálhatatlanul veszélyes, a huplik még a tavalyi évhez képest is sokat romlottak. Lewis Hamilton például igencsak rosszul lett a délelőtti szabadedzést követően emiatt.

„A versenyt illetően nagyon is aggódom, amikor már az abroncsok elkezdenek elhasználódni, veszélyben leszünk. Nagyon fájdalmas eredménye lehet. Valamelyikünk akár komolyabban is megsérülhet ezek miatt a huplik miatt, már eddig is láttunk számos pilótát, akik nagy sebességgel elszálltak, kizárólag ezeknek köszönhetően. Szerintem ez teljes mértékben elfogadhatatlan” – fogalmazta meg kritikáját Sergio Perez, a Racing Point versenyzője.

„Úgy vélem, pénteken átléptünk már egy határt. Több incidens is történt a zökkenők miatt, ebbe nem szabad beletörődnünk. Remélem, nem lesz igazam, de szerintem a versenyen számíthatunk arra, hogy többen is csattanni fognak, amikor a gumik elkezdenek elhasználódni. Ha ilyenkor rossz szögben érkezik valaki egy ilyen hatalmas bukkanóra, egyenesen a falban találhatja magát, egészen rossz a helyzet” – panaszkodott Perez.

Verstappen is a panaszkodók között, életveszélyes az austini pálya


„Nagyon óvatosnak kell lenni, ha egy kicsit is lemegy az ember a versenyvonalról, például, hogy kifékezzen valakit, attól félek, hogy valamilyen hátsérülést fog szerezni. Ezt erőteljesen meg kellene vizsgálni ezen a pályán. Városi helyszíneken nem érdekelnek általában a kis huplik, része a versenyzésnek. Ezek viszont, amiket itt tapasztalunk, állati komolyak” – ecsetelte véleményét Max Verstappen.

„Ezek a pályahibák már olyanok, mint egy rámpa, vagy egy kisebb domb, több helyen is a kerekek elválnak a pályától, ez pedig olyasvalami, amit nagyon nem akarunk” – tette hozzá a holland. Lance Stroll sem lelkesedik a probléma miatt.

„Két-három olyan bukkanóval is találkoztam, amelyik jó eséllyel károsítja az autót, ráadásul a motornak sem tesz jót, hogy időnként hirtelen megnő a fordulatszám. Nem hiszem, hogy ez idén már megoldható, de a jövő évig sürgősen megoldást kell erre találniuk, két-három helyen nem kérdés, hogy ki kell javítani a pályát. Amikor a fordulatszámot már leszabályozza a motor, mert mi éppen kicsit a levegőben repülünk, az már számunkra is sok. Ez már a ralikrosszos fiúknak lenne jó helyszín. A gond nagy, de nem hiszem, hogy egy-két nap alatt orvosolható lenne a probléma” – fogalmazott a kanadai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: