DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappent saját stílusában szorították le a pályáról

Martin Brundle úgy véli, akasztották a hóhért Mexikóban. A stílus ugyanis, amivel Lewis Hamilton kivezette a pályáról Max Verstappent, sokkal inkább hasonlít a holland agresszív manővereire.

Lewis Hamilton és Max Verstappen bőven adott beszédtémát a Mexikói Nagydíj hétvégéjén. Először az időmérő edzés végén azzal, hogy Valtteri Bottas balesete ellenére mindketten javítottak addigi legjobb idejükön, a holland pedig nehezményezte, hogy amennyiben őt megbüntették, akkor Lewis Hamiltonnak is járt volna ugyanez a visszasorolás.

A futamon a rajt után a pályán is összecsaptak, az első kanyarhoz érve ugyanis Verstappen már szinte Hamilton előtt volt, a brit azonban a külső íven visszatámadott. A kettes kanyarban aztán a Mercedes majdnem felöklelte az előtte beforduló Sebastian Vettelt, ennek elkerülése érdekében pedig jobbra rántotta a kormányt és a kívülről támadó Verstappent leszorította a pályáról, nem volt hely hova menni.

A korábban 1983 és 1996 között a Formula-1-ben versenyző, azóta jó ideje a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Martin Brundle érzékelte a párhuzamot Hamilton mostani és Verstappen korábbi manőverei között. „A rajt után a hosszú célegyenes mindig egy thriller, bár Lewis Hamilton számára kicsit talán túl ijesztővé is vált. Már az egyenesben leszorította őt Vettel, emiatt viszont Max helyezhette nyomás alá.”

Brundle szerint Hamilton saját stílusában előzte vissza Verstappent Mexikóban


„Lewisnak rettentően későn kellett fékeznie az első kanyarban, hogy a külső íven visszatámadhasson. Bár semmi kétségem nincs Lewis ravaszságával kapcsolatban, későbbi támadási manővere igazi, Verstappen-stílusú megmozdulás volt. Nehéz okokat keresgélni, de mindketten kicsit megcsúsztak, mielőtt összeértek és ezért át kellett vágniuk a füvön, több pozíciót veszítve ezzel.”

Lewis végül sikeresen visszaküzdötte magát az élre, Maxnek viszont a Bottas előzése közben elszenvedett defekt miatt sokkal nagyobb hátránya lett, így kénytelen volt hatvanhat kört megtenni a kemény keverékkel. Így is meggyőzően versenyzett, hogy a hatodik helyre vissza tudott kapaszkodni.”

„Valójában komoly izgalmat loptak el tőlünk, Max Verstappen egyértelműen esélyes lett volna a győzelemre. Igencsak felkavarhatta volna például a hajrában az állóvizet, így viszont sajnálatos módon elmaradt a tűzijáték az első helyért” – sajnálkozott Brundle.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: