DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Verstappen: Ha engem büntettek, Hamiltont is kellett volna

Úgy tűnik, vége a haverságnak, megkezdődött a pszichológiai hadviselés Hamilton és Verstappen között. A holland nehezményezi, hogy az ötszörös világbajnok saját szabálytalanságát megúszhatta.

A korábbi években Lewis Hamilton és Max Verstappen látszólag jó viszonyban voltak egymással, most, amikor viszont már a világbajnoki címért vívott harcban riválisként tekintenek a másikra, a jelek szerint máris változik a helyzet. Az időmérő edzés végén Verstappen nem lassított a sárga zászlós jelzés ellenére Valtteri Bottas balesetének közelében, ezért pedig Hamilton példás büntetést követelt a versenybíróságtól.

Az utólagos meghallgatás után Verstappent megfosztották első helyezésétől és a negyedik kockából volt kénytelen rajtolni Hamilton mögül. Ők ketten a verseny első két kanyarjában is összecsaptak, ahol a brit megmozdulása szakértők szerint szintén a szabályosság határát súrolta, de végül megúszta büntetés nélkül és ennek köszönhetően a futamgyőzelmet is bezsebelhette.

Max Verstappen elfogadja, hogy megbüntették, viszont mérges amiatt, hogy szerinte kettős mércét alkalmaztak, mert Lewis Hamilton ugyanúgy nem lassított az ominózus helyen, mégis megúszta a visszasorolást. „A szabályok egyértelműek. Annyit szeretnék erről mondani, hogy utólag visszanézve, tényleg el kellett volna emelnem a gázt, akkor viszont mindenki másnak is így kell tennie” – magyarázta a Red Bull holland pilótája.

Verstappen szerint Hamilton ugyanúgy büntetést érdemelt volna


„Tudom, hogy például Sebastian így tett, de egy ezüstszínű autó (Hamilton) nem. Mégsem kapott büntetést, ami viszont bosszantó számomra. Jelenleg ez van, nem dönthetek a szabályokkal kapcsolatban más pilóták felett. Még a negyedik helyről is megszerezhettem volna a győzelmet.”

Verstappen vesztét végül a két Mercedes okozta a versenyen is, mivel Hamilton leszorította őt a pályáról, néhány perccel később pedig Valtteri Bottas első szárnyvéglapja miatt defektet kapott egy bevállalós előzés után. Bár a holland kiemeli, hogy Hamilton manővere miatt kellett elhagynia a pályát, ezért külön nem adna büntetést.

„A rajtom maga remekül sikerült, utána Hamilton a külső ívről próbált visszajönni elém, nagyon későn fékezett a kettes kanyarban, lekényszerített a pályáról, de az ilyen megtörténik néha, rendben van. Igaz, ha ott bekanyarodok, telibe kapom őt. Amikor Valtterit előztem, valószínűleg nem látott engem, ezért fordult bele a jobb hátsó kerekembe. Egy teljes kört voltam kénytelen megtenni defektes kerékkel, utána az egykiállásos stratégia maradt az egyetlen esélyem, sikerült is feljönnöm hatodiknak. A tempóm és az autó kiváló volt, nagy kár, hogy nem sikerült előrébb végeznem” – szomorkodott Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: