DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A McLaren jövőre betörhet a legjobbak közé

A Renault évek óta dolgozik azon, hogy megszorítsa a három topcsapatot. A McLaren egykori pilótája úgy gondolja, nem a francia gyári istálló lesz az elsőszámú esélyes, hogy felzárkózzon.

A 2019-es év egyik legkellemesebb meglepetése a McLaren feltámadása tavalyi, tetszhalott állapotából. Az elmúlt években folyamatosan alulteljesített a wokingi istálló, utoljára öt és fél évvel ezelőtt állt dobogón valamelyik pilótája. A Hondával felsülő, de tavaly még tovább gyengülő gárda év végére már a sereghajtó Williamsek ellen volt kénytelen küzdeni.

A közvélemény nem is várt semmi különöset idén a patinás csapattól, ám a negatív várakozásra alaposan rácáfoltak. A Renault-erőforrás is erősödött ugyan, de leginkább egyértelműen aerodinamikailag ugrott hatalmasat előre a McLaren, a karosszéria az egyik legjobb a mezőnyben. Ezt bizonyítja, hogy az azonos motorral versenyző gyári csapat jelentős lemaradással követi Andreas Seidl gárdáját. Ha ezt a fejlődési ütemet képes lenne fenntartani az istálló, jövőre akár a legjobbak dolgát is megnehezítheti. Egyelőre úgy fest, idén már meglesz a negyedik helyezés.

A McLaren váratlanul átlépte idén a teljes középmezőnyt


„Igen, egészen kiváló szezon ez a McLaren számára. Ami a legjobban tetszik, hogy képesek voltak hatékonyan fejleszteni az autót, ez pedig szerintem a legfontosabb. A versenyautó már minden típusú pályán erősnek mutatkozik” – mondta el véleményét a huzamos ideig a McLaren tesztpilótájaként dolgozó Pedro de la Rosa az AS című lapnak.

„Ha a következő téli szünetben is képesek lesznek ugyanakkora előrelépést felmutatni, mint amit 2018 és 2019 között, egészen közel kerülhetnek a legjobb háromhoz 2020-ra, beleszólhatnak a harcokba. Úgy vélem, ez is a céljuk. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy rögtön versenyeket fognak nyerni, a legfontosabb célkitűzés most az, hogy jelentősen csökkentsék az élen álló trióhoz képest a lemaradást” – tette hozzá a spanyol, aki 2006-ban beugróként egy fél évet versenyzett is a McLaren-Mercedesszel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: