DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Így lehet bajnok Mexikóban Hamilton

Úgy tűnik, hogy a realitás nem a brit F1-es pilóta mellett szól a soron következő futamon - extra hétvégét kell produkálnia, míg Bottasnak lemaradnia, hogy bebiztosítsa újabb vb-címét.

A jövő hétvégi Mexikói Nagydíj lesz az első olyan alkalom 2019-ben, hogy Lewis Hamilton bebiztosíthatja egyéni világbajnoki címét - Japánban erre még nem volt lehetősége, "csak" a csapat lett bajnok, most viszont arra a tengerentúli helyszínre látogat a mezőny, ahol Hamilton az előző két szezonban bajnok lett.

Hamilton előnye jelenleg hatvannégy pont Valtteri Bottasszal szemben, Mexikó után pedig már csak három futam lesz hátra, amelyeken a győzelmekkel és a leggyorsabb körért járó pluszpontokkal összesen hetvennyolc egység gyűjthető be - pontosan ennyivel kell tehát Hamiltonnak előrébb tartania Bottasnál a mexikói futamot követően. Egy esetleges holtversennyel ugyanis ő lesz a bajnok, annyival több futamot nyert már a finn pilótánál, hogy azt nem lehet behozni.

champ



Mindez azt jelenti, hogy Mexikóban Hamiltonnak tizennégy ponttal kellene többet szereznie Bottasnál, erre pedig jelen állás szerint csak akkor van igazán reális esély, ha a finn nullázik. Ha ugyanis Hamilton megnyeri a futamot és behúzza a bónuszpontot (számára kimaxolt eset), Bottas még akkor sem végezhet a legjobb háromban, amennyiben viszont Bottas maximum tizedik lesz, vagy nem szerez pontot (a brit számára a másik ideális eset), Hamiltonnak még akkor is dobogóra kell állnia ahhoz, hogy bajnok legyen.

Márpedig a brit attól tart, hogy a Mercedes tempója ehhez kevés lesz. Mexikó hagyományosan a Red Bull pályája, tavaly is az energiaitalosok voltak itt a leggyorsabbak, a Ferrari pedig a nyári szünet óta minden időmérőt elvitt és a nyers tempót tekintve minimum egálban van a Mercedesszel - így az azért mindenképpen bravúr lenne Hamiltontól előzetesen, ha nyerne és kimaxolná a pontjait, ráadásul ha ennyire jó lenne az autó, akkor Bottas is beférhet vele a legjobb háromba.

Összegezve: ha Bottas ott tud lenni Hamilton sarkában, a közelében a verseny végén és csak egy-két hely választja el őket, esetleg a várakozásoknak megfelelően nem a Mercedes lesz a legjobb autó, hanem a két Ferrarival és legalább az egyik Red Bull-lal is harcolniuk kell, akkor még minimum Austinig kell várni arra, hogy bebiztosítsa hatodik elsőségét a brit. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: