DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Már Russell is odaszólt a Williamsnek

Úgy tűnik, nem kizárólag Robert Kubicának vannak problémái a Williamsszel, hanem ifjú csapattársának is. George Russell ki akart állni a versenyből Japánban, olyan veszélyesnek ítélte fékjeit.

Eddigi története legborzalmasabb konstrukciójával állt elő a patinás grove-i istálló, az FW42-es az első pályára gurulástól kezdve hatalmas hátrányban jár a riválisokhoz képest, az utóbbi hetekben ráadásul más nehézségek is felszínre kerültek. Robert Kubica elismerte, hogy idén folyamatosan súlyos alkatrészhiánnyal küzdöttek, emiatt rettentően vigyázni kellett az autóra.

Szocsi óta kezd igazán elmérgesedni a távozó lengyel és istállója között a viszony, de Suzukában az is kiderült, közel sem csak Kubicát érintik a problémák. Már a futam elejétől félt saját autójától George Russell, annyira kiszámíthatatlanul viselkedett féktávon, hogy egy idő után már azt mondta a brit, annyira veszélyes a helyzet, hogy inkább kiállna a versenyből és nem kockáztatná az életét.

A hivatalos csapatközleményben csak ennyi jelent meg: „Kifejezetten nehéz versenyem volt, a teljes futam alatt fékproblémákkal küzdöttem, ez tette igazán bonyolulttá. Egyértelműen ez volt a szezon egyik legnehezebb versenye számomra." A rádióbeszélgetések során azonban kiderült, hogy ennél sokkal nehezebb helyzetben volt a brit, nem is akarta folytatni a versenyt, akkora kockázatot érzett a fékezési pontokon.

Russell nagyon szerette volna, ha a csapat kihívja a bokszba a fékhibás autóval


A hatodik körben például így szólt rádión a csapathoz: „Ellenőrizzétek a fékeket, egészen borzalmasnak tűnnek. Az autó egyszerűen nem lassul. (némi beállítási utasítás után)… A fékek hihetetlenül rosszak, nem lassul az autó.” A tizenegyedik körben újabb panasz. „Srácok, az autó mindenfelé mozog, amikor fékezni kellene, különösen a tizenhatos kanyarban.”

Újabb két körrel később. „Srácok, ha nem javulnak a fékek, meg kell, hogy álljak. Most elértem azt a pontot, ahol már veszélyesnek érzem. Ellenőrizzétek a fékezésemet a tizenötös kanyarban.” Átmeneti kisebb javulás után a huszonharmadik körtől ismét érdekes beszélgetés alakult ki, miután Grosjean simán kikerülte Russellt.

„Tényleg kint akartok hagyni engem a pályán azok után, ahogy most megelőztek? Hívjatok ki a bokszba! Maradjak kint? Gyerekek, nem akarom ezt a kockázatot vállalni!” Ezek után a harminckettedik és a harminckilencedik körben is komoly fékhibát jelzett a brit. Beletörődött helyzetébe és végigfutotta a versenyt, ám a leintés után még odaszólt a csapatnak.

„Köszönöm, nem is tudom, hol kezdjem. Egyszerűen nem folytathatjuk tovább ezekkel a fékekkel. Volt egy pont, amikor készen álltam arra, hogy kiálljak a versenyből, annyira rosszak voltak a fékek. Nagyon nagyon sürgősen meg kell ezt oldanunk” – jelentette a rádión a verseny végén Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: