DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Már háború dúl Kubica és a Williams között

Nagyon úgy tűnik, hogy a vártnál csúfosabb lesz a vége Robert Kubica és a Williams kapcsolatának: a lengyel pilóta dühös volt a Japán Nagydíj után, és keményen odaszólt az istállónak, amely állítása szerint szándékosan szúrt ki vele a suzukai futamon. Mi jöhet ezután?

Kubica sztorija jól ismert: a tündérmese jellegű visszatérésnek borzalmas ízt adott az a tény, hogy a Williams fennállása legpocsékabb idényét futja és a jelenlegi mezőnyben sereghajtónak számítanak. Mindezt tetézi az, hogy az alakulaton belül immáron folyamatos a tusakodás, ami részben annak köszönhető, hogy a Mercedes által patronált George Russell még úgy is dominál a házi csatában, hogy a gárda egyetlen idei pontját Kubica szerezte. 

A lengyel versenyző az évad eleje óta célozgat arra, hogy a Mercedes-ügyfél brit csapat a brit pilótának kedvez, amit eleinte lehetett szkepticizmussal fogadni, a legutóbbi két futamon azonban olyan dolgok történtek, amelyeket akár egyértelmű jelként is lehet értelmezni. Szocsiban Russell kiesése után az autó felesleges kockáztatására hivatkozva a csapat kiállásra utasította a kelet-európai pilótát, ami nemcsak az érintetett, hanem főszponzorát, a korábbi egyszeres nagydíjgyőztes szerepeltetéséért évente legalább 15 millió dollárt fizető Orlen olajtársaságot is.

kubica-williams-1



Suzukában az eddigieknél jobban felborzolta a kedélyeket a Williams: pénteken mindkét autón kipróbálták az új fejlesztésű első szárnyat, amelyről Kubica abszolút pozitívan nyilatkozott, előrelépésként értékelve azt és arra készült, hogy a folytatásban is használja az új komponenst. Csakhogy a szombati tájfunos szünnap után a csapat vasárnap reggelre leszereltette a szárnyakat mindkét autóról. A kérdés joggal merül fel: mi a gond ezzel? Kubica emögött is részrehajlást sejt, szerinte ugyanis a pénteki adatok egyértelműen megmutatták: számára nagyobb javulást eredményezett a szárny, mint Russell számára, így zokon vette, hogy a folytatásban nem maradhatott az autón.

„Idén talán egy péntek sem sikerült olyan jól, mint a mostani” – mondta a pilóta vasárnap délután Suzukában, ahonnan a formula.hu a Casio Edifice jóvoltából tudósít. „Valamilyen rejtélyes oknál fogva a szárnyat ma reggelre leszerelték az autómról. Talán tegnap túl sok idejük volt gondolkodni. Hogy mi lehetett az oka? Van egy sejtésem, de most erről inkább nem szeretnék beszélni. Úgy gondolom, hogy a csapat ezzel a mostani húzással átlépett egy olyan határt, amit semmiképp nem kellett volna.”

A Williams a futam után azzal érvelt, hogy nem is állt szándékukban versenykörülmények között használni a szárnyat, csak majd egy később időpontban. Szerintük rátett egy lapáttal az is, hogy a Hagibis tájfun miatt előre kiszámíthatatlanok voltak a körülmények, így nem akarták kockáztatni a szárnyakat, amelyekből egyelőre csak egy-egy darab áll rendelkezésre. Kubica a délelőtti időmérő edzésen összetörte az autót, ami alapján azt is sejthetnénk, hogy jogos volt a csapat aggodalma, ám a pilóta szerint felmerülnek további gyanús tényezők is az ügyben.

kubica-williams-2

„Nekem például senki nem szólt arról, hogy ezt tervezik” – érvelt a szemlátomást dühös, az indulatait nehezen visszafogó versenyző, aki már Szingapúrban bejelentette, hogy jövőre biztosan nem marad a Williams kötelékében. „Nem akarok belemenni a részletekbe, de maradjunk annyiban, hogy pénteken megállapodtunk valamiben és vasárnap nem az történt. Pénteken nagyon jó érzéseim voltak, talán túlságosan is jók… Azok után, ami Oroszországban történt, abban reménykedtem, hogy itt legalább tényleg megpróbáljuk a tőlünk telhető legjobbat nyújtani. Hát, nem ez történt…”

Kubica szerint a döntés olyan emberektől származott, „akik nincsenek most itt”: lehet találgatni, hogy kire célzott, mindenesetre a paddock-pletykagyár nem találgatott túl sokat. A Williams döntéshozói közül a leginkább szembetűnő hiányzó Claire Williams csapatfőnök-helyettes volt ezen a hétvégén, akiről jóideje úgy tartják, hogy nem felhőtlen a viszonya a lengyellel…

Mi jöhet ezután? Mivel az Orlen már Szocsi után is fenyegetőzött, gyaníthatóan újabb lépéseket tesznek majd, ennek ellenére a viszonyokat belülről ismerő forrásaink szerint maximum sárdobálás lesz a történet lecsengése. Informátoraink szerint az Orlen már korábban megfizette a szezonból hátralevő versenyekre vonatkozó pénzt a Williamsnek, s nem valószínű, hogy foglaltak olyan passzust a szerződésbe, amely lehetővé tenné, hogy felbontsák szerződést. Amiről a suzukai futam után Kubica testbeszéde árulkodott, az alapján biztosra vehetjük: ha marad az autóban, biztos látunk még kacifántos dolgokat a hátsó traktusban. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: