DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Vettel: Térjünk vissza a normális kockás zászlóhoz

Japánban még a végeredmény is módosult egy egyelőre ismeretlen szervezői hiba miatt, amiért a kelleténél hamarabb jelent meg a kockás zászlót jelző panel. Vettel változtatna a rendszeren.

Néhány éve vezették be a Formula-1-ben, hogy a hagyományos kockás zászlós leintés mellett a nagyméretű ledpaneleken is megjelenik ugyanez a jelzés, ez pedig automatikusan a futam végét jelzi a pilótáknak. Suzukában ugyan senki nem dőlt be a téves jelzésnek és lefutották az utolsó kört, de a szabály az szabály, a végeredményt az egy körrel korábbi állapotnak megfelelően hirdették ki, ez pedig a pontszerző helyeken változásokat eredményezett.

Emiatt gondolja úgy Sebastian Vettel, hogy a Formula-1-nek vissza kellene térnie a hagyományos szisztémához, amikor is kizárólag a régen megszokott, kockás zászlós leintés jelentené a verseny végét. Nem bízná magát egy elektronikus rendszerre, ami vasárnap is a problémát okozta.

„Nem tudom, mi történt, valaki nyilván kicsit túlbuzgó volt és elsiette a dolgokat. Úgyhogy nem csak én voltam az egyetlen, aki vasárnap valamit elhamarkodott és túl hamar nyomott gombot” – mondta el viccesen Sebastian Vettel, utalva saját, apróbb kiugrására a rajtnál, amiért rengeteg időt veszített az indulás pillanatában.

Vettel nem bízná a leintést egy elektronikus rendszerre, a régi módszert kívánja vissza


„Úgy gondolom, hogy a versenyzők számára teljesen egyértelmű volt, hogy még nem intették le a futamot. A bokszfalnál is mindig kapjuk az információkat, a kormányon levő kijelző is mutatja folyamatosan, hogy mennyi van még hátra. Láttam, hogy még maradt egy kör és a rádión is a fülemre szóltak, hogy még csak most jön az utolsó kör.”

„Kétségtelen, hogy a csapatnál is okozott egy kis zavart a téves jelzés. Egy évvel ezelőtt Kanadában is akadt ezzel probléma, akkor a normál zászlót láthattuk túl korán. Mégis úgy gondolom, hogy nem jó ez, hogy két rendszer van és ha akármelyiknél is hibáznak, a verseny nem folytatódhat tovább. A rendes zászlójelzést kellene egyedül használni.”

A Ferrari csapatfőnöke is látta az elhibázott kockás zászlós jelzést, de direkt kérte versenyzőit, hogy ne lassítsanak. „Megláttam a kockás zászlót, de azt közöltük a pilótákkal, hogy nyomják tovább, ne álljanak le. Emiatt nem is befolyásolt minket a későbbi, utólagos rövidítés. Egyértelmű, hogy ez egy olyan területe a sportágnak, amin az FIA-nak fejlesztenie kell a jövőben” – fogalmazott Mattia Binotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: