DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az elengedés is felmerült a Mercedesnél

Dilemmában volt a Mercedes, kihívja-e másodszor is Hamiltont vagy sem. Ha kint hagyják, Bottast segítő csapatutasítás hangzott volna el. A brit szerint győzhetett volna Suzukában, ha a csapat felkészíti arra, hogy az egy kiállás is opció.

Egy megkérdőjelezhető taktikai döntést hozott a Mercedes a Japán Nagydíjon: Lewis Hamiltont 11 körrel a leintés előtt második kerékcserére hívták, a kiállás következtében pedig az elsőről a harmadik helyre esett vissza, és friss gumikon sem tudott feljebb zárkózni, Sebastian Vettel megvédte a második pozíciót. Adja magát a gondolat: nem lett volna kifizetődőbb kint tartani a britet, akinek közel kiállásnyi előnye volt a Ferrarival szemben? Toto Wolff csapatvezető elismeri, a két opció azonos súllyal esett latba.

„Sok trükkös döntést kellett meghozni ezen a futamon. Lewis kihívása a végén 50-50-es döntés volt” – idézi a Sky Sports Wolffot. Egyesek szerint Hamiltonnak még a győzelemre is esélye lett volna, ha kint marad. Az osztrák azonban arról beszélt, ebben az esetben Bottas elengedésére kérték volna.

„Kint hagyhattuk volna, hogy aztán megkérjük a pilótákat, hogy cseréljenek helyet, így visszaadtuk volna a győztes eredményt és Sebastian ellen is védekezhettünk volna. Másrészről azonban lehet, hogy nem működött volna ez a stratégia Sebastian ellen. Így azt a döntést hoztuk, hogy kihívjuk és új szett gumit kap. Abban a fázisban úgy éreztük, ez a helyes döntés.”



„Amikor valaki az élen van, akkor védeni kell a pozícióját, ha valaki harmadik, akkor több kockázatot vállalhat, jobbak a lehetőségei. Mi Valtterivel a vezető pozíciót védtük, hiszen világos volt, hogy Sebastian közeledni fog hozzá. Nem uszítjuk egymásra a csapattársakat a stratégiával” – beszélt arról, hogy a Mercedes kerüli az olyan eltérő gumitaktikát, amely két pilótája összecsapásához vezet.

Lewis Hamilton arról beszélt, hogy bár tudta, másodszor is ki fog állni a verseny folyamán, ha a csapat már az elején figyelmeztet, az egy kiállás opció, ennek megfelelő gumikezeléssel megnyerhette volna a versenyt.

„Jobb iránymutatással azt hiszem, sikerülhetett volna. Azt mondták, hogy két kiállásra lesz szükség, mert a kopás nagy mértékű lesz. Ehhez alkalmazkodtam, mikor megpróbáltam ledolgozni a különbséget Sebhez képest. Ahányszor csökkentettem a hátrányt, mindig igénybe vettem a gumikat. Ilyen használat mellett kizárt volt, hogy eljutok a végéig. Ha azt mondják az elejétől fogva, hogy takarékoskodjak velük, akkor talán kitartottam volna a végéig” – mondta a brit, aki mindazonáltal sportszerűen gratulált Bottasnak szezonja harmadik sikeréhez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: