DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Wolff: A 2007-es kémbotrány már a múlté

A McLaren és a Mercedes 2014 után újból összeáll, így megismételhetik közösen aratott sikereiket. A német gyártó csapatfőnöke, Toto Wolff szerint a 2007-es Spygate-ként elhíresült botrány már a múlté.

Mint ismeretes, a McLaren és a Mercedes nemrégiben jelentették be, hogy a legendás páros 2021-től újból közösen fog küzdeni a sikerek eléréséért, így visszatér a McLaren-Mercedes brand a Formula-1 világába.

2007-ben azonban sötét dolgok történtek. A Ferraritól távozó Nigel Stepney-t azzal vádolták meg, hogy fontos technikai adatokat lopott el Maranellóból, mielőtt a McLaren egyik vezető mérnökévé vált volna. A hír olyannyira igaznak bizonyult, hogy végül a McLarent kizárták a konstruktőri világbajnokságból, 100 millió dollárra büntették, de a pilóták – mondván, ők mit sem tudtak az egészről – megtarthatták pontjaikat.

2007 csúnya véget ért a McLarennél


A McLaren-Mercedes kollaboráció ebben az évben megszerezhette volna második konstruktőri címét, azonban a kizárás miatt ez a Ferrarihoz került az éven, ahogy végül az egyéni bajnoki cím is. Toto Wolff szerint ez már olyannyira a múlt, hogy kis híján már el is felejtették a felek.

„Igen, ez egy sötét időszak a McLaren és a Mercedes históriájában. Mindkettőnknek temérdek pénzünkbe került az eset, illetve az, hogy utána jóvá tegyük az alkalmazottak hibáját. Ebből a szempontból semmilyen érzéseink nincsenek. Már tovább leptünk” – olvashatók Wolff szavai a Crash oldalán.

„Azóta már eltelt 12 év, és ez semmilyen kihatással nem volt a döntésünkre” – tette hozzá a Mercedes csapatfőnöke, aki korábban elmondta, nem kell semmit belelátni ebbe az egyezségbe, a McLaren egy ugyanolyan ügyfélcsapata lesz a Mercedesnek, mint például a Racing Point.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: