DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Közös bejelentést tett a Williams és Mercedes

Elkötelezte magát a 2021-es szabályváltozásokkal kezdődő öt évre a Williams: egészen 2025-ig Mercedes-motorokat fog használni. A sebességváltó továbbra is saját termék marad.

A Williams a V6-os hibrid turbómotor bevezetésétől fogva, 2014-től kezdődően használja a Mercedes erőforrásait: az istálló akkor hétéves együttműködést kötött a motorszállítóval, amely hatodik szezonjánál tart. A szerződést az aktuális Concorde-egyezséghez időzítették, amely 2020 végén jár le. A Williams-Mercedes együttműködés sikeresnek nevezhető, hiszen a gárda 2014 óta 15 dobogós helyezést és két konstruktőri harmadik pozíciót ért el – ehhez hozzá kell tenni, hogy az eredmények a hibridéra első két szezonjában összpontosultak, azóta lefelé vezetett a csapat útja.



Az új szerződés értelmében 2025-ig a brixworthi Mercedes-AMG HPP 2025-ig biztosítja a belsőégésű motort és energia-visszanyerő rendszereket a Williams számára. A sebességváltót a csapat a tradíciónak megfelelően továbbra is házon belül készíti, ellentétben a Racing Pointtal, amely az erőforráshoz hasonlóan azt is a Mercedestől vásárolja.

„A Mercedes-Benz a sport egyik legsikereseb motorszállítója, és hisszük, hogy a továbbiakban is különösen versenyképes motorcsomaggal fognak rendelkezni” – kommentálta a bejelentést Claire Williams csapatfőnök-helyettes az istálló részéről, hangsúlyozva, milyen jó kapcsolatot alakítottak ki a Mercedesszel: „A közös idő során a csapat igazi barátaivá váltak, ezért várjuk, hogy a jövőben is a Mercedes-AMG HPP-vel dolgozhassunk.”

„A Williams az F1 ikonikus márkáinak egyike, mi a Mercedesnél pedig büszkék vagyunk arra, hogy motorsportcsaládunk tagjának tekinthetjük őket” – mondta Toto Wolff, a Mercedes motorsport-divíziójának vezetője, aki korábban a Williams résztulajdonosa volt. „Mostanában nehéz időszakon mentek keresztül, de ez csak állhatatosságukat és erős karakterüket bizonyította, miközben azért küzdöttek, hogy visszakerüljenek oda, ahol a rajtrácson a helyük van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: