DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Steiner dilemmája: Grosjean vagy Hülkenberg?

A Haasnál nyíltan elismerik, két versenyző közül választják ki egyik 2020-as pilótájukat. Günther Steiner és Gene Haas közösen döntenek, de nagy dilemmában vannak. Ami biztos, nem Romain Grosjean pillanatnyi eredményei lesznek meghatározók.

A 2019-es szezonban visszaeső Haas – a tavalyi konstruktőri ötödik csupán kilencedik helyen áll a tabellán – elégedett Kevin Magnussen teljesítményével, ezért megtartja a versenyzőt, Romain Grosjean maradása azonban nincs kőbe vésve. Günther Steiner csapatfőnök nyíltan beszélt arról, vagy a csapatot 2016-os bemutatkozás óta erősítő franciával hosszabbítanak, vagy a Renault-tól kieső Nico Hülkenberget igazolják le. Az utóbbi évek teljesítménye a német mellett szólna, a választás azonban korántsem egyszerű.

„Ha egyértelmű döntés lenne, akkor könnyen meghoznánk, azonnal egyet tudnánk érteni. Nem vagyunk biztosak abban, mi lenne a legjobb, ő sem és én sem” – mondta Günther Steiner az Autosport lapnak. A pilótát a csapatfőnök és a tulajdonos, Gene Haas közösen fogják kiválasztani. „Bármikor megmondhatja, mit csináljak, joga van hozzá, hiszen ő finanszírozza a csapatot. Ugyanakkor sokat ad a véleményemre, ezért közösen beszéljük meg, mi a legjobb döntés, nem számunkra, hanem a csapat számára.”



„Hangsúlyozni szeretném, hogy nem versenyről versenyre értékeljük Romaint” – emelte ki, hogy nem a következő néhány futamon elért eredmény lesz perdöntő. „Az biztos, hogy jó eredményre van szüksége, és ő is tudja, mi segít és nem segít. De a kérdés az, hogy hova akarunk jutni a csapattal a jövőben? Romaint nagyon jól ismerjük. Ha rossz hétvégéje van, a következő még lehet fantasztikus. A csapat érdekében kell döntenünk: mit akarunk következő lépésként, mi a jobb számunkra? Maradni azzal, amit ismerünk, vagy valami újba belevágni? Nagyra tartjuk a tapasztalatát, de ahogy már mondtam, ez a döntés inkább arról szól, hova akarjuk a csapatot juttatni.”

A Haas eredetileg szeptemberre ígért bejelentést, de Steiner most arról beszélt, az idő nem sürget: „Nem ragaszkodunk hozzá foggal-körömmel, hogy a végére járjunk. Nem voltak nagy piaci mozgások idén. A döntés pedig nagyon nehéz, ezért tart tovább. Nem az a kérdés, hogy a versenyző jó-e vagy nem jó. Romaint nagyon alaposan ismerjük, és azt is látom, mit ért el Hülkenberg. Inkább az számít, hogy ki illik jobban a távlati képbe, nem a futamról futamra elért eredmény” – magyarázta a csapatvezető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: