DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Dicséri alulteljesítő versenyzőjét az Alfa Romeo

Sokan, sokfelől próbálták kikezdeni Antonio Giovinazzit, aki a várthoz képest jelentősen alulteljesít, főnöke, Fred Vasseur viszont dicsérte az olasz versenyzőt hazai pályán nyújtott teljesítményéért.

Antonio Giovinazzi a belga F1-es hétvégéig mindössze egyetlen alkalommal tudott pontot szerezni, miközben rutinos csapattársa, a 2007-es világbajnok Kimi Raikkönen rendszeresen szállította a pontokat az Alfa Romeónak. Az egypontos Giovinazzi mellett az ő szempontjából nem nézett ki jól az, hogy a Jégembernek 31 volt Belgiumba érkezve, és az sem segített a helyzetén, hogy Spában egy nyolcadik helyezést dobott el az utolsó előtti körben egy látványos balesettel.

Ahogy Belgiumban, úgy Olaszországban is Giovinazzinak kellett (volna) a hátán vinnie a csapatot (Spában Raikkönen rögtön az első körben kiesett, Monzában pedig csak a rajtrács végéről indulhatott), ezúttal azonban jóval erősebb teljesítményre volt képes, és kilencedik helyével egyrészt megszerezte legjobb eredményét 2019-ben, másrészt másodszor is pontot tudott szerezni F1-es pályafutása során.

00119019_928



Ezen a két pontszerzésen kívül még a Hockenheimringen ért célba a pályán a legjobb tíz között, azt az eredményét viszont akkor (Raikkönenéhez hasonlóan) elvették az olasztól egy jókora büntetéssel. Ezek után egyre erősebben pletykálták azt, hogy 2020-ban Marcus Ericsson ülhet vissza az autóba, aki egyébként mind a mai napig az istálló harmadik számú versenyzője, azonban a Ferrari adja az Alfával kötött megállapodás szerint az egyik versenyzőt a csapatba, másrészt pedig Fred Vasseur csapatfőnök ettől függetlenül is elégedett Giovinazzi teljesítményével - főleg az olasz hétvége után.

„Fontos volt, hogy pontot tudjunk szerezni, Antonio pedig a jó időmérő után jó versenyt is futott” - elemezte beosztottját Vasseur a Motorsport.com kérdésére válaszolva. „Nehéz volt kezelnie azt (a belgiumi) helyzetet pszichológiailag, de nagyon erős időmérőt futott aztán Monzában, majd ott volt a versenyen is. Voltak technikai problémáink, szóval megértem az érzéseit, nem érezte jól magát az autóban Spában. Viszont ez már a múlt, szerencsére csak Szingapúrral kell foglalkoznunk. (Antonio) nagyon jól reagált arra, ami Belgiumban történt vele, el tudta viselni ezt a helyzetet.”

00119019_883

Maga Giovinazzi is úgy fogalmazott egyébként, hogy Spa után érezte a nyomást magán. „Nem volt egyszerű, de a csapat maximálisan támogatott. Ez a hétvége ráadásul szerencsére jóval simábban alakult, és jó eredményt tudtunk elérni. Ha belegondolok, én mindig nyomás alatt versenyeztem. Olyan szponzorom volt az F3-ban, hogy ha nem lettem volna elég gyors, tudtam, bármikor lecserélhet engem. Ugyanez volt a helyzet az F2-ben is. Annak örülök, hogy viszont mindenki támogatott, aki számít.”

És hogy mi lesz jövőre? „Nem tudom, én úgy érzem, vagyok elég gyors. Nem gondolom, hogy bárki elvehetné az ülésem jövőre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: