DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Most mindenki idiótának tűnik”

Paródiába illő módon zárult az Olasz Nagydíj időmérő edzése: így látta az egyik ludas, Nico Hülkenberg, valamint Lance Stroll a végjátékot – amihez fogható Toto Wolff szerint még az utánpótlásszériákban sem fordul elő.

Évekkel ezelőtt, 2013-ban a WTCC a Salzburgringen produkált már egy, a monzaihoz hasonló, nevetségbe fulladó időmérő edzést, amelyen a mezőny arra koncentrált, hogy pozícióba helyezkedjen a szélárnyékhoz, senki sem akarta felvezetni a sort, végül pedig a rendelkezésre álló idő azelőtt elfogyott, hogy felértek volna a gyorskörre. Senki sem gondolta volna, hogy a jelenetek egy napon, 2019-ben az autósport csúcsán, a kíméletlen profizmusáról ismert Formula-1-ben megismétlődnek. A Q3 végén csupán ketten szelték át időben a célvonalat, hét versenyző pedig kitaktikázta saját magát és egymást, kifutottak az időből - őket vizsgálják is a versenyfelügyelők.

„Utólag persze már minden annyira nyilvánvaló” – idézi a BBC a hatodik helyezett Nico Hülkenberget, aki szándékosan levágta a sikánt, hogy más versenyző kerüljön a sor elejére. „Mindannyian szélárnyékot kerestünk, eközben időt buktunk az egyenesben, amelyet már nem tudtunk ledolgozni, és mind így jártunk. Természetesen kissé… furcsa és bizarr volt. Ez történik, ha mindenki lassítani kezd, és senki sem akar elöl lenni a vonatban.”



Lance Stroll a tizedik rajthelyről indulhat: a kanadai egyetlen mért kört sem teljesített, első próbálkozásáról a Kimi Raikkönen kicsúszását követő piros zászló miatt kellett lemondania. A Racing Point pilótája szerencsétlen helyzetben volt, előbb elengedni akarták, azután, ahogy mindenki szembesült azzal, sietnie kellene, visszaelőzni:

 „Az elejében voltam, aztán Nico elkezdte játszani a játékait, hogy én kerüljek az elejére. Azután pedig a többiek elkezdtek előzgetni, és minden kaotikusra fordult. Csak idő kérdése volt, hogy a szakasz véget ér. Nincs jobb magyarázatom rá, ezt elszámoltuk. Egyvalakinek sikerült megcsinálnia, Sainznak” – mondta Stroll.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kiválóan foglalta össze a helyzetet: „Mindenki szélárnyékot akar, senki sem szeretne első lenni… És ez a vége, most mindenki idiótának tűnik” – fogalmazott az osztrák, aki az interjút készítő riporternek hozzátette: „35 éve vagy itt, láttál már ilyesmit? Ez rosszabb, mint bármelyik utánpótlásszériában.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: