DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Fekete-fehér lesz az F1 sárga lapja

A labdarúgáshoz hasonlóan figyelmeztetéseket osztana ki az F1-es futamokon az FIA, mielőtt büntetésekhez folyamodik. Ehhez egy már régóta létező, de alig használt zászlót venne elő a szervezet.

Tovább csökkenhet a Formula-1-es futamokon kiosztott büntetések száma, ha az FIA végigviszi legújabb tervét. Az F1-et ellenőrző szervezet egy évek óta porosodó figyelmeztető eszközt, a fekete-fehér zászlót venné újra elő, kisebb kihágások esetén ezzel utasítanák rendre a pilótákat.

f1-marshallok



"A fekete-fehér, vagy más néven a 'sportszerűtlenség' zászlaja 2010 óta nem volt használva, de a sportigazgatók között zajlanak olyan beszélgetések, amelyek a visszahozását hangoztatják. Én mostanáig azért nem használtam, mert próbáltam kideríteni, miért merült feledésbe, de senki sem tudott épkézláb magyarázattal előállni. Ez számít a motorsport sárga lapjának. Benne van a kódexben, és minden egyes sportigazgató, valamint versenyző támogatja az ötletet" - magyarázta Michael Masi versenyigazgató.

A szakember elárulta, a zászló visszahozásáról szóló beszélgetések a Kanadai Nagydíj után kezdődtek, amikor Sebastian Vettelt az élen egy veszélyesnek minősített manőverért büntették meg. A legutóbbi, Belga Nagydíjon Pierre Gasly miatt egyszer már előkerült az eszköz, a franciát akkor kanyarlevágás miatt figyelmeztették. Ezt megelőzően egészen régen, 2010-ben alkalmazták utoljára, akkor Lewis Hamiltont azért utasították rendre, mert az egyik egyenesben jobbra-balra kanyarogva akadályozta a mögötte haladó felzárkózását. Ilyen és ehhez hasonló esetekben is ezzel figyelmeztetnének.

"Számos helyzetben használhatnánk. Pilóták leszorítása, fékezés alatti irányváltoztatás, ilyenek. Hogy focis kifejezéssel éljek, ebben látjuk a motorsport sárga lapját" - tette hozzá Masi.

A mezőny korelnökét, Kimi Raikkönent Monzában megkérdezték a témáról, a finn határozottan támogatja az ötletet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: