DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Gyere a Ferrarihoz, Lewis!”

Lewis Hamilton és az olasz F1-szurkolók kapcsolata rapszodikusnak volt mondható az elmúlt években, hiszen a brit akármikor nyert, a tifosi mindig kifütyülte, fújolta Monzában, az Olasz Nagydíj helyszínén. A mostani futam előtt a Mercedes klasszisa kijelentette, javul a helyzet, olyannyira, hogy már fanatikus ferrarisoktól is kap olyan üzeneteket: igazoljon a Scuderiához. De vajon ez megtörténhet-e valaha?

2012 óta öt ízben diadalmaskodott az Autodromo Nazionalén Lewis Hamilton, aki a hétvégén elméletileg beérheti a hat győzelmével monzai rekordernek számító Michael Schumachert. A brit először a McLaren kötelékében, később pedig a Mercedes pilótájaként aratta győzelmeit, így természetesen minden egyes alkalommal, amikor a dobogó legfelső fokára állhatott, összetörte az olasz szurkolók Ferrari-diadalra áhítozó szívét. A szenvedélyes taljánok ezt rendre honorálták is neki az évek során, hiszen rendszeresen kifütyülték, hangős fújolással fogadták a díjkiosztók alkalmával.

Idén a Ferrari – amely ezen a hétvégéjén ünnepli alapításának 90. évfordulóját – újra esélyes Monzában: noha a vörösök számára konkrétan pocsékul alakult az évad korábbi része, a nyári szünetet követő első futamon, Spa-Francorchamps-ban összekapták magukat, a Mercedesénél jobb motorerőt és az egyenesbeli tempót kihasználva Charles Leclerc révén fényes diadalt arattak. Ezen a hétvégén még esélyesebbek, mint egy hete voltak, így amennyiben Hamilton most köpne a tifosi levesébe, gyaníthatóan újra zúgolódnának vasárnap délután.

 

Hamilton ötödik, tavalyi monzai győzelme


„Meg lehet érteni, hogy miért volt ez így, hiszen idejöttünk, felálltunk a dobogó legfelső fokára, holott a nézők legalább kilencven százaléka a Ferrari sikeréért szorított, mi pedig elszúrtuk a hétvégéjüket. Ennek ellenére nagyra értékelem és tisztelem őket, ráadásul szerintem változik és javul a kapcsolatunk, aminek nagyon örülök” – mondta Hamilton azon a csütörtök délutáni sajtóértekezleten, ahol jelen volt a formula.hu is.

Hogy milyen mértékben javul a brit pilóta és heves vérmérsékletű talján drukkerek kapcsolata? „Tény, hogy egyre több Ferrari-rajongó mondja nekem azt, hogy gyere és versenyezz a Ferrarinál. Boldog vagyok amiatt is, hogy sok olyan üzenetet kapok, amelyben azt írják, hogy ’Ferrari-rajongó vagyok, de téged nagyon tisztellek!’ Olyan soha nem lesz a kapcsolatunk, mintha náluk versenyeznék, de én már annak is örülök, hogy lépésre lépésre haladunk” – fogalmazott a vb-tabellát vezető ötszörös világelső, akitől azt is megkérdezték: el tudja-e képzelni, hogy egy napon a vörösöknél versenyezzen?

 

„Többször is megkaptam már ezt a kérdést, de őszintén szólva, ha a Mercedesnél versenyzel, akkor egy család részévé válsz egész életedre. Nézzük például Stirling Mosst vagy akár Fangiót, akik itt versenyeztek. Ők jól szemléltetik, hogy részévé válsz a márka történelmének, ők pedig törődnek veled életed végéig. Ez a lojalitás különösen fontos számomra, de ha valami miatt az életemben mégis előállna egy olyan helyzet, hogy váltani szeretnék, ez is egy lehetőség lenne. Jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy ilyen megtörténhet-e.”

A hétvégi futam vonatkozásában Hamilton nem éppen optimista: a szigetországi klasszis szerint Monza újfent kidomborítja majd a Ferrari erősségeit, ami azt jelenti, hogy a Mercedesnek küzdelmes fordulóra kell felkészülnie. „A Ferrari előző hétvégén is borzalmasan gyors volt, most is az lesz, de nem csak ezért lesz kemény számunkra ez a forduló. Úgy tűnik, hogy erősen változékony lesz az időjárás is, ami akár kedvezhet is nekünk, de ronthat is a helyzetünkön. Csak reménykedi tudok abban, hogy legalább annyira szoros lesz a verseny, mint legutóbbi és csatázhatunk egymással.”

„Néha előfordul, hogy azt jósoljuk, hátrányban leszünk, de mégis jók vagyok, s olyan is, hogy előzetesen azt gondoljuk, hogy jók leszünk, de aztán hátrányban vagyunk. Már én is nagyon szeretném tudni, hogy mennyire lehetünk jók, holnap pedig már látunk majd időeredményeket is” – mondta Hamilton, aki az utóbbi három futamból csak a Hungaroringen tudott diadalmaskodni, ennek ellenére semmi oka az aggodalomra. A brit előnye 65 egység a tabellán az őt követő csapattárshoz, Valtteri Bottashoz képest, míg csapaton kívüli első üldözője a Red Bull-Honda pilótája, Max Verstappen, akit 87 egységgel előz meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: