DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Formula-napló: Monza, csütörtök

Nem könnyű, de megpróbáljuk: a Formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni az Olasz Nagydíjról!

4:00 Ordít a Huawei P20 ébresztője, ágyból ki, zuhany, öltözés, kávé, majd autóba és rohanás a szomszédos kerületbe Zsoldos Barna kollégáért, akivel évek óta együtt rugaszkodunk neki az Olasz Nagydíjnak. A reptéren szokás szerint tumultus, de most a szokásosnál valamelyest kulturáltabban zajlott az itt általában sokkoló biztonsági ellenőrzés. Ezt követően még egy szendvics is belefért, majd gépre fel, rövid alvás, és arra ébredünk, hogy Malpensa repterén landolunk. Ki gondolta volna, hogy a neheze még csak ezután jön?

9:15 Bérautó-felvétel, ami a helyi ügyintéző által generált kavarodás miatt majd’ egy órán át bonyolódik. Kisebb szócsata után végre megvan a Lancia, fél 10 után roboghatunk Monza felé. Átlagos forgalom, semmi extra, 10:30-kor parkolunk a Királyi Parkban, a Parabolica belső részének közelében, a fák között kialakított parkolóban. A hétvége folyamán itt mindig sok rajongó portyázik, ezúttal még csendes környék.



11:00 Érkezés a sajtóközpontba, ahol az előző évek rosszemlékű monzai eseményei miatt szigorítottak a biztonsági intézkedéseken. Emlékezetes: nálunk először történt sajnálatos eset (lopás a fotósok számára fenntartott teremből), és óriási visszhangot váltott ki. Nos, a taljánoknál jóval gyakrabban történt ilyen az elmúlt években, ezért több területen is bekeményítettek, a sajtóterem ajtajába például ugyanolyan kártyaolvasós kaput telepítettek, mint amilyenen át a paddockba lehet bejutni.

11:30 Indulás a paddockba, némi információvadászatra. Komoly volt a hajsza Spa-Francorchamps után, így a csapatok többsége az utolsó simításokat végzi, de az már látszik, hogy a Ferrari a szokásosnál nagyobb felhajtásra készül. Minden motorhome-jukat egyedi grafika díszíti, a hőskor egy-egy momentumát felidézve: bár a szezonjuk eddig pocsékul alakul, most tényleg van okuk az ünneplésre, hiszen Leclerc Belgiumban behúzta az idei első győzelmet, ami tökéletes felvezetése volt annak, hogy megünnepeljék a márka alapításának 90. évfordulóját. Jody Scheckter 1979-es versenygépe egy sátor alatt díszeleg, a dél-afrikai legenda a héten meg is hajtja majd a tifosi legnagyobb örömére.

12:45 Rövid ebéd a Ferrarinál, majd újra a forgatagban. Bár Monzában mindig fiesztajellegű a hangulat, a belgiumi tragikus események még mindig erősen éreztetik hatásukat. A különféle sajtóbeszélgetések során az esélylatolgatások, miegymás mellett a versenyzők sem tudnak szó nélkül elmenni Anthoine Hubert tragédiájának utóhatásai mellett.

15:45 Látogatás az F2-es paddockban, ahol szintén minden Hubert-ről és a belgiumi borzalmakról szól. Juan Manuel Correa csapatának egyik tulajdonosától megtudjuk: biztató fejlemény érkezett a délutáni órákban az ecuadori-amerikai pilótáról, akit Liége-ből átszállítottak az Egyesült Királyságba, ahol – az üzletember elmondása szerint – a kontinens egyik legjobb specialista orvosa veszi kezelése a láb- és gerincsérüléseket szenvedett versenyzőt. „Reméljük a legjobbakat! Sajnos ilyen az élet, a régi időkben sokkal gyakrabban átéltük ezt. Látod, oda van írva a passodra: A motorsport veszélyes!” – mondja, majd elviharzik.

16:05 Míg a Ferrari versenyzői az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján nyilatkoztak jó hangulatban, addig a Mercedes a csapat motorhome-jában, szokásos saját sajtóértekezletén adja át a világsajtónak két pilótáját. Hamilton és Bottas sem felejti el megjegyezni: a vörösök a hétvége esélyesei, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy jól szerepeljenek.

17:00 A paddockot elárasztják az F2-es pilóták, akik a versenyigazgatói eligazításról térnek vissza. A múlt hétvégi történések fényében az eligazítás most szó szerint eligazítás lehetett: mindenki komoly arccal lépdel az F2-es paddock felé, a formula.hu által megszólaltatott srácok – Latifi, Deletraz, Alesi, Mazepin – mindegyike azt feleli, hogy készen állnak a versenyzésre.

18:15 A pit lane-t a bokszutca-látogatás keretein belül birtokba veszi a tifosi, míg a paddockban a Heineken szolgáltat szenzációt. Beüzemelték a helyszínre vezényelt mobil pizzériát, amely elsöprő sikernek örvend: a kétfős személyzet alig győzi gyártani a pizzákat, előttük hosszú sorok kígyóznak. „Ilyen finomat még nem ettem” – hallottuk a Petronas vezető F1-es mérnökétől, akinek kijelentését mindenki helyesli, függetlenül nemzetiségtől és a státusztól.

19:00 David Guetta muzsikájával hangpróbát tartanak a pályán, az újságírók alatt mozog a padló a sajtóteremben. Jövés-menés, géppuskaszerű hangorkán a billentyűzetekből is, mivel közelegnek a lapzárták, mindenki lázasan dolgozik. Az ég felhős, ami arra utal: lehet igazság az előrejelzésekben, amelyek szerint esős lesz a hétvége.

19:15 A jósolt esőre nem is kellett péntekig várni, egy komolyabb zápor már kora este megáztatta a pályát. A rövid,de intenzív esőzés után a testmozgás hívei futva és bringázva birtokukba vették az aszfaltcsíkot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: