DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bottas, Hamilton: A Ferrari kinyír minket az egyenesben

Egy másodpercet veszít a leghosszabb egyenes szakaszon a Mercedes Lewis Hamilton számításai szerint. A különbség nagy, de beszédes, hogy mindkét pilóta szerint sokat javulnak még a Belga Nagydíj folytatásában.

Spát – valamint a soron következő Monzát – jósolták a Ferrari nagy győzelmi lehetőségének, és eddig úgy tűnik, az előrejelzés bejött. A csapat fölénye a pénteki szabadedzéseken Belgiumban azonban még így is váratlan: a gyorsabb Ferrari a második tréningen 0,8 másodpercet adott a Mercedeseknek. Utóbbi csapat két versenyzője arról beszélt, a motorerőből fakadóan az egyenesekben veszítenek sokat.

„Eleve úgy jöttünk ide, hogy tudtuk, a Ferrari erős lesz, akárcsak a Red Bull. A Ferrari viszont igazán erős volt ma, kinyírnak minket az egyenes szakaszokon” – értékelt az FP2-n harmadik Bottas a Mercedes motorhome-jában, ahol a Formula.hu is jelen volt. „Kétségtelen, hogy igyekszünk megtalálni minden apró kis teljesítményt holnapig. De nagy lépésekre van szükségünk, ha csatázni akarunk velük. Az első és második edzésen azonban sikerült jelentőset lépnünk, így közelebb kerültünk. A folytatás viszont még a jövő kérdése.”



A nagy különbség annak fényében is meglepő, hogy a Ferrari egyelőre nem vetette be fejlesztett motorját, míg a Mercedesben már a frissített verzió dolgozik. A világbajnoki éllovas Lewis Hamilton, aki mindkét edzésen egy hellyel csapattársa mögött végzett, számszerűsítette is a differenciát:

„Nem tudom a pontos különbségeket, de a Ferrari szemmel láthatóan egészen gyors, körülbelül egy másodperccel gyorsabbak nálunk az 5-ös kanyarig tartó egyenesben. Ez nagyon erős, de a folytatásban is lecsipegetünk majd belőle. Egyértelműen mi is ott vagyunk a sűrűjében, ami jó dolog. A Ferrari az első szektorban nagy előnybe került, de a másodikban vissza tudtunk nyerni egy kicsit, az utolsóban pedig szoros a helyzet köztünk.”

„Nem kezdődött számunkra jól az FP1” – beszélt Hamilton délelőtti műszaki gondjairól. „A gázadással volt problémánk, lényegében elvesztettem a motorerőt, így megpróbáltam visszagurulni. Néhány kapcsoló átváltásával sikerült megjavítanom, bokszba mentem, aztán visszatértem, de akkor újabb probléma következett, tehát kissé kaotikus volt. A vége felé sikerült pár kört begyűjtenem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: