Steward
Varga Ákos
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. február 22. szombat
F1

Leclerc: Nem keresek kifogásokat, ha hibázom

A Ferrari monacói F1-es pilótája úgy véli, csakis kemény önkritikával lehet fejlődést elérni – pedig elmondása szerint még mindig vannak olyanok a száguldó cirkuszban, akik kimagyarázzák a hibáikat.

Charles Leclerc második idényét tölti a Formula-1-ben, viszont az elsőt az egyik legnagyobb csapatnál, a Ferrarinál. Az ifjú pilóta nemcsak gyorsaságával és gyors beilleszkedésével vívta ki a szurkolók és a szakértők elismerését, hanem azzal is, hogy ha hibázik, rendre keményen ostorozza magát: elég csak a bakui időmérőn vagy a hockenheimi káoszfutamon történt balesete utáni rádióüzenetekre gondolnunk, amelyekben „ostobának” nevezte magát.

leclerc-ferrari-hun-1Amikor a Crash.net szakoldal arról kérdezte a monacóit – aki nemrég Lewis Hamiltonról és Sebastian Vettelről is nyilatkozott –, miért ennyire önkritikus magával szemben, Leclerc elmondta, hogy szerinte csak így lehet tanulni a hibákból és fejlődni versenyzőként:

„Igazából én így dolgozom: szerintem ez a legjobb mód az előrelépéshez, hogy nem próbálunk kifogásokat keresni, amikor hibát követünk el. A legjobb, ha egyszerűen megpróbálod elemezni a dolgokat, és őszinte vagy magaddal. Én is ezt próbálom csinálni minden alkalommal. Egyáltalán nem érzem szégyennek kimondanom, ha hibáztam, és elég nyilvánvaló, hogy Németországban például ez történt, így semmi értelme kifogásokat keresni.”

Leclerc szerint ráadásul a mai F1-ben, amikor a telemetriai adatoknak köszönhetően úgyis lelepleződik a pilóta, nincs is értelme lódítani ilyen szempontból – pedig sok társa most is ezt csinálja: „Úgy vélem, néhányan még mindig próbálnak kifogásokat keresni vagy azokat kreálni a hibáik elfedésére. Én nem ilyen vagyok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?