DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Marko: Gasly nem képes előzni, lépnünk kellett

Nem a finomságáról ismert a Red Bull tanácsadója, aki Pierre Gasly lefokozásáról is kendőzetlenül beszélt: Helmut Marko úgy fogalmazott, a csapatnak reagálnia kellett a francia gyengélkedésére.

„Idén biztosan nem cserélünk. Úgy fogjuk befejezni a szezont, ami a jelenlegi felállásunk” – mondta dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a Magyar Nagydíj előtt, alig két héttel azt megelőzően. hogy a Formula-1 nyári szünetében a Red Bull bejelentette, az újonc Alexander Albon leváltja Pierre Gaslyt. A pálfordulást Marko a francia gyenge teljesítményével magyarázza – Gasly legjobb eredménye negyedik hely volt 12 verseny alatt, miközben Max Verstappen második futamgyőzelmét szerezte a Hungaroringen.

„Gaslynek gondjai vannak forgalomban, emiatt helyeket veszít. Nem képes előzni, ezért pontokat buktunk miatta. Reagálnunk kellett erre, és esélyt adnunk Albonnak a szezon végéig. Gasly átveszi a helyét a Toro Rossónál, azt pedig majd meglátjuk, ki vezet Max mellett a következő szezonban” – mondta az Auto Bildnek Helmut Marko.



A thaiföldi pilótára vonatkozóan, aki első évében ötször szerzett pontot a Toro Rossóval, legjobb eredményeként pedig hatodik helyezést ért el, Marko így értékelt: „Óriási debütáló szezont teljesít, és a legtöbbet kihozza az autóból.”

Az egykori Formula-1-es versenyző osztrák arról is beszélt, hogy a Red Bull jelenleg mutatott formája nem csupán a motor javulásának, hanem a karosszéria fejlesztésének is köszönhető. Marko bevallotta, az évet megelőzően gyengébb Honda-motorra számítottak, és ehhez igazították a karosszériát is.

„Túl kevés leszorítóerővel építettünk autót, alábecsültük, mennyit fejlődött új motorpartnerünk, a Honda. Több erőt szállítottak, mint gondoltuk. Ezért akartuk eredetileg a hiányzó lőerőket aerodinamikailag nagyon hatékony karosszériával kompenzálni. Ezt azóta korrigáltuk, az utolsó versenyeken pedig szinte már a Mercedesszel voltunk pariban, a Ferrarit pedig egyértelműen megelőztük. Azt hiszem, a szezon második felében mindenféle versenypályán versenyképesek leszünk” – jósolt változatlanul erős szereplést a Red Bullnak a folytatásban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: