DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Sokat vár a Williams a szezon második felétől

Az első életjelet a 2019-es szezon során a Magyar Nagydíj hétvégéjén mutatta a Williams az újonc George Russell teljesítményének is köszönhetően. Claire Williams csapatfőnök szerint ez fejlesztéseknek is köszönhető, amiktől sokat vár.

A nyári szünet előtti utolsó két verseny, a Német és a Magyar Nagydíj egészen reménykeltően alakult a Williams szempontjából: a csapat, amely addig egyszer sem végzett a top 10-ben futamon, valamint esélye sem volt időmérőkön még a Q2-be jutásra sem, Robert Kubica révén szerzett egy szerencsés pontot a hockenheimi esőkáoszban, Russell pedig kis híján továbbverekedte magát a magyar időmérő második szakaszába - mindkettő jókora bravúr volt.

Utóbbiban Claire Williams csapatfőnök szerint (nyilván Russell kiváló teljesítménye mellett) nagy szerepe volt annak is, hogy az autóra pakolt fejlesztések végre elkezdtek működni. Ebben reménykedik a nyári szünet utáni időszakra vonatkozóan is, és sokat vár a hátralévő futamoktól.

00119014_064



„Folyik egy ideje több olyan munka is a háttérben, amit a külső szemlélő nem feltétlenül lát” - fogalmazott magabiztosan Williams. „Ezek segítettek stabilizálni az autót, illetve a versenyzőink is magabiztosabbak tőle. Rengeteg munkát fektettünk ebbe. Aztán nyilván foglalkoznunk kellett az aerodinamikával is, ezzel ugyanis tél óta nagyon el voltunk maradva. De tudtuk, hogy ez a munka előbb vagy utóbb meghozza a gyümölcsét.”

00119017_836

Itt még nem feltétlenül érződött az elvégzett munka, de Claire Williams szerint az igazi áttörés nem most jött, hanem Silverstone-ban. „A bargeboardok beválása mutatta meg, hogy jó az irány, amerre a mérnökeink elindultak. Szerencsére nagyszerűen egybevágnak a tervezőasztalon és a pályán mért adataink. Azt hiszem, George (Russell) fogalmazta meg ezt a legjobban: tettünk hátra öt lépést, hogy utána tízet tehessünk előre. Nagyon jó érzés volt, de tudtuk, várnunk kell, mire mindezek (a fejlesztések) eredményre vezetnek. Néha el lehet veszni a fejlesztésekkel, most viszont lehetett látni, hogy igenis előre tudunk lépni. Remélhetőleg innentől minél gyorsabban. Jó lenne közelíteni a többiekhez, kezdve a kilencedik helyezettel.”

00119017_392

És ha már a kilencedik helyezett szóba került: a Williamsnek jelenleg egy pontja van, a Haasnak 26... ettől viszont a cél nem változott: a folyamatos fejlődés. „Mivel jövőre nem lesznek drasztikus szabályváltozások, amiket idén csinálunk, nyilván hatással lesznek a jövő évre is. ”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: