DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Williams: A tankolás 10 lépés lenne vissza

Claire Williams nem tartozik a tankolás újbóli engedélyezésének hívei közé: szerinte teljesen ellenkezik a sportág környezetbarát képével. A szintén napirenden levő súlycsökkentés kapcsán is aggályai vannak.

Benne van a pakliban, hogy a 2021-es szabályokkal újra engedélyezik a 2010 óta tiltott futam közbeni tankolást a Formula-1-ben – a pilóták többsége támogatná a változást. A csapatvezetők körében kevésbé népszerű az ötlet, Claire Williams szerint a sportág öngólt lőne, ha újra bevezetné a bokszutcai üzemanyag-utántöltést.

„Az egyik napirenden levő téma pillanatnyilag, mint ismert, a tankolás. Nem értem, hogyhogy nem mond ez teljesen ellent annak, ahogyan népszerűsítjük a sportot és értékeit a környezetvédelem szempontjából. 10 lépés lenne vissza” – mondta a Racefans.net-nek adott interjúban a Williams csapatfőnök-helyettese.



A tankolás nem csupán a látványt szolgálná, hanem a súlycsökkentés célját is. A Formula-1-es versenygépek jelenlegi minimumtömege (a pilótával együtt) 740 kilogramm, az elmúlt tíz évben tetemes növekedés történt, amit a versenyzők meg szeretnének állítani: a négy terület, melyen érdekszervezetük, a GPDA változást akar, a gumik, az aerodinamika, a súly és a csapatok között szétosztott pénzösszeg. Claire Williams szerint azonban a súlycsökkentés módját is alaposan át kell gondolni, mert ha csak kijelölnek egy számot, a nagycsapatok jönnek ki győztesen, így a szabályváltozások szándékával ellentétes eredmény születik.

„Ki kell gondolnunk, milyen módon lehet majd lefaragni a súlyból. Ha ezt nem határozzuk meg pontosan a szabályokban, akkor a csapatok maguk megoldják, sikeresebbek pedig a nagyok lesznek, mivel hihetetlenül sok pénzbe kerül a tömeg csökkentése. A kisebb csapatok elsődlegesen az aeróval és gumikkal fognak foglalkozni, a tömeg a harmadik helyre kerül a listán. Kis költségvetéssel nem lehet egyszerre mindhárommal foglalkozni” – magyarázta Williams.

Az élcsapatok hamarabb megszabadulnak a plusz tömegtől, ez pedig egyértelmű eredménnyel jár: „Ugyanazok a problémák állnak majd fenn, amelyekre most is panaszkodunk, hogy ugyanaz lesz a sorrend, ugyanaz az eredmény születik vasárnap délutánonként” – zárta Williams.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: