DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Fellebbez az Alfa Romeo a büntetés ellen

Az Alfa Romeo csapatfőnöke szerint jogtalanul büntették meg mindkét versenyzőjüket, akik így pontot sem szereztek. Frederic Vasseur azt állítja, hogy megvannak a bizonyítékaik és fellebbezni fognak.

A nyolcadik helyen célba érő Antonio Giovinazzi és a hetedik helyen beérkező Kimi Raikkönen is stop&go büntetést kaptak a futamot követően, amelyet 30 másodperces időbüntetéssé konvertáltak át a versenybírák, így a biztató hétvégét követően végül pont nélkül maradt az Alfa Romeo.

A stewardok dokumentumából kiderül a pontos szabályszegés: az előírások szerint a kuplung késési ideje ahhoz a pillanathoz képest, amikor a versenyző felengedte, a megengedett maximális 0,07 másodperc helyett Raikkönen esetében 0,2, Giovinazzinál 0,3 másodperc volt. Ez azért szabálytalan, mert így a vizes aszfalton a kipörgésgátlóéhoz hasonló hatást tudnak generálni a csapatok a kuplung késleltetésével.

Az Alfánál azonban nem fogják annyiban hagyni a történetet, mivel a csapatfőnök, Frederic Vasseur szerint megvannak az eszközeik arra, hogy semmissé tegyék a büntetést: „Borzasztóan csalódást keltő, hogy mindkét autónk büntetést kapott, így pont nélkül maradtunk egy ilyen izgalmas versenyen. A helyzet abban a néhány körben alakult ki, mikor a safety car mögött körözött a mezőny, még a rajtot megelőzően.”



„Ekkor valamiféle meghibásodás lépett fel a kuplungnál, ami túlmegy a mi hatáskörünkön, de persze azért újra fogjuk vizsgálni az esetet. Természetesen tiszteletben tartjuk az FIA-nál dolgozók munkáját és a meghozott döntésüket, de fellebbezni fogunk a döntés ellen, hiszen úgy gondoljuk, megvannak a bizonyítékaink ahhoz, hogy semmissé tegyük ezt az ítéletet. Hamarosan fel is vesszük a kapcsolatot az FIA-val.”

Miután Kimi Raikkönen szinte az egész versenyen az élmezőnyben autózott, sőt a legelején még harmadik is volt, érthető Frederic Vasseur és az egész csapat csalódottsága: „Kimi és Antonio is fantasztikusan vezettek az embert próbáló körülmények között, és a hetedik-nyolcadik hely volt az igazságos pozíció, amit megérdemeltek. Nagyon keményen dolgozott a csapat ezért a kettős pontszerzésért és megmutattuk azt is, hogy képesek vagyunk a középmezőny élére állni.”

„Ez a verseny nagyszerű reklám volt az F1-nek és sajnálatos, hogy számunkra ily’ módon ért véget!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: