DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kizárhatják Raikkönent és Giovinazzit

Szabályt szegett az Alfa Romeo, a rajtnál tiltott adatokat közöltek a versenyzőkkel. Ha diszkvalifikálják a két pontszerzőt, Hamilton és Kubica kerül a top 10-be.

Kettős pontszerzéssel zárta a Német Nagydíjat az Alfa Romeo, Kimi Raikkönen – aki a futam elején nagyszerű rajtját követően a harmadik helyen is állt – hetedik, csapattársa, Antonio Giovinazzi nyolcadik pozícióban értek célba, a svájci csapat a Red Bull Ring után idén másodszor szerzett világbajnok pontokat mindkét autóval.

Az FIA dokumentumaiból azonban kiderül, hogy a két versenyző vizsgálat alatt áll: Jo Bauer technikai delegátus műszaki jelentése arról szól, hogy az ellenőrök megnézték a 7-es és 99-es számú autó rajtnál rögzített adatait, és arra jutottak, hogy azok nem felelnek meg a Formula-1-es sportszabályzat 27.1-es, valamint a technikai szabályzat 9-es cikkelyének. Bauer a versenyfelügyelőkhöz továbbította az ügyet.



Az említett 27.1-es cikkely kimondja, hogy „a versenyzőnek egyedül és külső segítség nélkül kell vezetnie az autót”. A Racefans.net információ szerint a szabálysértés a kuplung nyomatékával volt kapcsolatos.

A két versenyzőt kizárással is büntethetik, ebben az esetben a két Haas lépne fel az Alfa Romeók helyére, az eredetileg csupán 11. Lewis Hamilton két pontot szerezne, és Robert Kubica gyűjtené a Williams idei első egységét. A lengyel idén csupán másodszor végzett George Russell előtt – a Williams a 12 célba érő utolsó pozíciójában zárt, így a pont csupán szépségtapasz lenne.

A stewardok elnézőek voltak a német nagydíjhétvégén. Charles Leclerc nem kapott időbüntetést a veszélyes kiengedés miatt, amely során „kisebb kontakt” történt Romain Grosjeannal, ahogy a versenyfelügyelők fogalmaztak, akik helyette a Ferrarira szabtak ki 5000 eurós pénzbírságot.

A hatodik helyezett Alexander Albont is vizsgálták a Pierre Gaslyvel történt ütközésért – ami a Red Bull-pilóta kiesését okozta –, de a Toro Rosso pilótáját nem szankcionálták. Lewis Hamiltont enyhén, 5 másodpercre büntették szabálytalan bokszutcai behajtásáért megforgása után, valamint egy büntetőpontot írtak licenszére. Az ötszörös világbajnokot a biztonsági autó mögötti túl lassú haladásért is vizsgálták, ennek kimeneteléről nem érkezett információ. (Frissítve: Hamilton nem büntették, miután a vizsgálat kiderítette, valójában nem történt szabálytalanság.)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: