DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel és Leclerc fél, hogy jön a rossz idő

Bár mindkét másfél órás tréninget az első két helyen zárták a Német Nagydíj péntekjén, Sebastian Vettel és Charles Leclerc is óvatos a hétvégi esélyeket illetően, hiszen sejtésük szerint az időjárás könnyen újraoszthatja a lapokat.

Az első gyakorláson a német, a másodikon a monacói pilóta hozta az elsőséget a Ferrarinak, az istálló autóinak ugyanis kifejezetten kedvezett az árnyékban 40 °C-ot is közelítő hőmérséklet, na meg a szinte tojássütésre is alkalmas aszfalt, amely a gumijait a többieknél gyorsabban elmelegítő Mercedesnek ellenben nem jött jól.

„Sikeres napunk volt, elégedett vagyok” – kezdte a pénteki értékelést Vettel a formula.hu jelenlétében zajlott Ferrari-sajtóeseményen. „Volt néhány kisebb botlásunk ugyan a ritmus megtalálása során, délután például veszítettem egy kis időt, amikor foltosra fékeztem a közepes keverékű gumit, de összességében jók voltunk, és elég nagy teret látunk még arra, hogy gyorsabbak legyünk.”

vet lec



„Silverstone-hoz képest nem sok változott, az autó nagyjából ugyanaz, inkább a pálya és a körülmények befolyásolták a mai eredményt. Nem tudom persze, hogy a Red Bullnak és a Mercedesnek mennyire kellett visszavennie a hőség miatt, és látszik, hogy a hűtést mindenki a maximumon használta. Jó lenne egy igazán forró versenyt futni, ami az autóban ülve is szórakoztató, én legalábbis nagyon szeretem, amikor szétizzadom magam. Az előrejelzés mindenesetre azt mondja, hogy nem marad olyan az idő, mint amit ma tapasztaltunk.”

Bár megemlékezés szempontjából ez a hétvége elsősorban a motorsportprogramjának 125 éves fennállását ünneplő Mercedesről szól, jóval észrevétlenebbül Vettel is előrukkolt egy különleges sisakfestéssel, az ötszörös DTM-bajnok Bernd Schneider dizájnját idézve.

„55 éves lett, nekem az 5-ös szám van az autómon, és jó viszonyban vagyunk, ezért gondoltam, hogy ez egy megfelelő pillanat a tisztelgésre. Ő a történelem egyik legjobb német autóversenyzője, aki hatalmas dolgokat ért el a túraautózásban, és bár eljutott az F1-ig is, de csak rossz autót kapott, pedig szerintem itt is sokkal többre vihette volna” – magyarázta választását Vettel. Schneider 1988 és 1990 között összesen 34-szer próbálta magát futamra kvalifikálni a Zakspeed és az Arrows volánjánál, de ez mindössze 9-szer sikerült neki, legjobb helyezése pedig a 12. hely.

Csapattársához hasonlóan Leclerc sem akar sokat kiolvasni az első nap eredményeiből, és tudja, hogy a riválisokban is maradtak még tartalékok.

„Egyelőre jól fest, másrészt viszont úgy tűnik, holnap már sokkal hűvösebb lesz, ami a többiek számára lehet kedvező. Napos időben mindig erősek vagyunk, de tudjuk, hogy esőben a Red Bull-lal is számolni kell, a Mercedes pedig mindig rejtegeti egy kicsit a tempóját péntekenként. Az autóval kapcsolatos érzéseim viszont nagyszerűek, még magas üzemanyagszint mellett is jól működött, amivel pedig voltak nehézségeink a szezon során” – mondta Leclerc, aki csapattársával együtt továbbra is a Ferrari idei első győzelméért hajt a hétvégén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: