DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Javult a hűtés, de esőben bíznak a Mercedesnél

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is egyetértett abban az F1-es Német Nagydíj forró pénteki napja után, hogy beváltak a hűtési gondokat orvosló fejlesztéseik, de nem bánnák, ha esne a továbbiakban.

Szinte minden szempontból tökéletes autót épített 2019-re (is) a Mercedes Formula-1-es csapata, amelynek köszönhetően az első tíz futamból kilencet meg is tudtak nyerni. Ausztriában azonban fény derült a talán egyetlen gyengeségükre: a hőségben gondjaik támadtak a hűtéssel. Ezt nem hagyta tétlenül a címvédő csapat, s már Hockenheimbe fejlesztéseket vittek, amelyek szemlátomást javítottak is a helyzetükön.

„Nem ez volt a legjobb nap a hőség okán, viszont ezt leszámítva simán alakult, csak a gumik egyszerűen nem szeretik ezt a hőmérsékletet. Emiatt igen lassú kivezető köröket kell teljesítünk, és még így sem tartanak sokáig” – értékelte a két szabadedzést a pénteki napot harmadik helyen záró Lewis Hamilton a sajtótájékoztatóján, amelyen a Formula.hu is részt vett. „Nem kellett jobban nyomnunk, mint általában. Csak arra figyeltünk, hogy végig a működési tartományban tartsuk a gumikat, mert főként a túlmelegedés okozott ma problémákat, de mindenki ugyanabban a csónakban evez.”

hamilton-mercedes-hock-1



A hűtést javító újítások hatékonyságát firtató kérdésre így felelt az ötszörös világbajnok: „Nem tudom, ma nem voltak gondjaink, de nem is voltunk még versenyhelyzetben. Futottunk hosszú etapokat, az alapján rendben vannak a fejlesztések, de reméljük, nem marad ilyen az időjárás a hétvégi további részére. Persze ha esni fog, akkor dobhatjuk a kukába a mai napot, de amúgy sem érzem, hogy sok dolgot tanultunk volna ma, akkora volt a hőség” – utalt Hamilton az előrejelzésekre, amelyek szerint szombatra és vasárnapra enyhülés és némi eső is várható. Utóbbi kapcsán neki is szegezték a britnek a kérdést, hogy jobban örülne-e az esőnek, amelyre így reagált a címvédő: „Imádom az esőt, szóval…”

Bár Valtteri Bottas fél másodperccel elmaradt csapattársától péntek délután, hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Német Nagydíj első napjának végén: „Rendkívül nagy volt a forróság, nem is emlékszem, mikor vezettem utoljára ilyen körülmények között. Mindazonáltal mindenki számára ugyanolyak a körülmények. Sokszor túlmelegednek a gumik, főleg a harmadik szektor kanyarkombinációiban érzékenyek erre az abroncsok, akár tíz fokkal is túlmelegedhetnek, amivel több tizedet veszíthetünk.”

Az említett fejlesztésekről is optimistán nyilatkozott a finn: „Úgy érzem, sikerült előrelépnünk. Az ausztriai csomagunkkal nagyon szenvedtünk volna ma, de sikerült elég jó hosszú etapokat teljesítenünk. Szombaton és vasárnap pedig még jobb lesz a helyzet a csökkenő hőmérséklet miatt, de jó látni, hogy fejlődtünk” – mondta el Bottas, hozzátéve, hogy már a délelőtti tréningen is futottak hosszabb etapokat, mert akkor még jobban fel tudták mérni az autó viselkedését a hétvégén várható hűvösebb körülmények között. Az összetettben második helyen álló pilóta amúgy szintén nem bánná, ha be kellene vetni az esős abroncsokat: „Még nem igazán mentünk esőben. Igazából remélem, hogy esni fog, jó lenne kipróbálni a gumikat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: