DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rázott az autó, nem hívták kerékcserére

Rettentően veszélyes helyzettel szembesült a Toro Rosso a Brit Nagydíjon: Albon autójának elektromos rendszere meghibásodott, ezért a kiállás során csak akkor nyúlhattak volna hozzá, ha leállítják.

Meglehetősen bizarr szituációba került a Toro Rosso a vasárnapi Brit Nagydíjon. A csapat thai-angol újonca, Alexander Albon a verseny döntő többségében pontszerző helyen haladt, ám egy műszaki hiba miatt az istálló úgy döntött, hogy nem hívja ki a második kerékcserére a pilótát, aki így ugyanazokon a gumikon 39 kört volt kénytelen teljesíteni. Az STR14-es bonyolult elektromos hálózatával akadt probléma, ami miatt a szerelők életveszélybe kerültek volna, ha hozzáérnek az autóhoz. 

 albon-pitstop-20191



A hibrid éra kezdetén sajnos előfordult, hogy szerelőket ért áramütés, ezért a száguldó cirkuszban azóta szigorú szabályok uralkodnak az autók megérintése kapcsán. A Honda F1-es versenyigazgatója elmagyarázta a kialakult szituációt.

"Hibajelzést kaptunk a nagyfeszültségű rendszertől, és ha egy ilyen helyzet fennáll, akkor csak a gyújtás lekapcsolása után lehet hozzányúlni az autóhoz. Még mindig keressük a probléma forrását. Ilyenkor mi a jobb döntés: megyünk tovább, vagy a bokszkiállás idejére leállítjuk a rendszert? Arra a kompromisszumra jutottunk, hogy kint maradunk" - nyilatkozta Toyoharu Tanabe.

Albon a 13. körben teljesített első bokszkiállása során még a két renault-s pilóta, Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg között haladt. A páros a 7. és a 10. helyen végzett, így Albon joggal gondolhatja, hogy pontszerző helyeket bukott el. A versenyző a leintést követően további részleteket még nem tudott elárulni a veszélyes problémáról, ám azt hozzátette, kifogásokat nem akar keresni. Az extra hosszúra nyúlt kiállását úgy jellemezte, hogy "még egy kör, és annyi lett volna a gumiknak."

"Láttam, ahogy a karkasz leválik a kerékről. Mégis, úgy gondolom, hogy jó volt a tempónk, egyszerűen csak túl régi gumikon voltunk" - tette hozzá a háromszoros pontszerző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: