DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vettel: Az F1 szabályzata két A4-es oldal legyen

Sebastian Vettel úgy érzi, rengeteget árt a Formula-1-nek a túlszabályozás és a túl komplex technológia, ahol lassacskán már csak a pilóta lesz teljesen felesleges. Ezeken változtatna minél előbb.

A Ferrari négyszeres világbajnok pilótája nagymértékben egyszerűsítené a száguldó cirkusz jelenlegi túlszabályozottságát. A regulák, vizsgálatok, büntetések idén folyamatos beszédtémát képeznek, sőt, az izgalmas Osztrák Nagydíj ellenére kijelenthető, hogy összességében idén sokkal több esemény történt a stewardok szobájában, mint a pályán.

„Ha a szabályzat ráférne mindössze két A4-es oldalra, sokkal több lehetőség lenne a pilótáknak az érdekes manőverekre” – ecsetelte véleményét Sebastian Vettel a Servus TV adásában. Bár a német még csak 32 esztendős, bőven lehet még jó pár remek szezonja, mégis a sajtó rendre előhozakodik esetleges visszavonulásával. Pedig barátja és korábbi példaképe, Michael Schumacher ilyenkor lendült csak igazán csúcsformába és kevesebb világbajnoki címmel rendelkezett még, mint most Vettel.

Néhány évtized múlva pilóta nélküli, bonyolult versenyautók?


A tapasztalt négyszeres világbajnok azonban a Formula-1 jövőjét kérdőjelezi meg, úgy véli, nem igazán jó irányba haladnak a dolgok. „Valahogy a Formula-1-nek saját magát kellene elrendeznie. Végiggondolni, hogy mit is akarunk elérni. Akarjuk ezt az összetett, bonyolult rendszert? Meg akarjuk tartani ezt a rendkívül fejlett, de szinte megfoghatatlan, távoli technológiát? Vagy inkább kötelezzük el magunkat a szórakoztatás és a sport irányába?”

Mindenképpen az utóbbi mellé tenné le a voksát, mivel ha a sportág a jelenlegi úton halad tovább, végül pont a pilótákra nem lesz semmi szükség. „Ha jobban megnézzük, merre is megyünk, néhány évtizeden belül végül a versenyzőt is kiveszik az autókból, de nem hiszem, hogy az onnantól sok szórakozást nyújtana bárkinek” – mutatott rá Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: