DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Így szerezte meg a Red Bull a 16 éves Verstappent

A hatodik közös futamgyőzelem után Christian Horner csapatfőnök felelevenítette, hogyan került a képbe öt évvel ezelőtt Max Verstappen: Helmut Marko „őrült” ötlete volt szerződést adni a fiatal pilótának.

Max Verstappen még mindig csupán 21 esztendős, de már negyedik szezonját tölti a Red Bullnál, amellyel eddig minden évben szerzett legalább egy futamgyőzelmet. 2015 óta az F1-es mezőny tagja: egyetlen formulaautós idény után lépett fel minden idők legfiatalabbjaként a királykategóriába.

Az a Formula-3-as évad még csak a közepénél járt, mikor Verstappent leigazolta a Red Bull juniorprogramja, majd mindjárt be is jelentették, hogy a következő évben már Formula-1-es versenyző lesz a Toro Rossónál. Az eddigi egyik legfontosabb közös siker, a hazai, osztrák pályán megszerzett első Honda-motoros győzelem után Christian Horner csapatfőnök a kezdetekre emlékezett vissza:

„Max egyedülálló. Helmut azzal állt elő, hogy van egy őrült ötlete. Azt mondta: ha igazán akarjuk, akkor azt hiszem, egy Toro Rossó-s ülést kell ajánlanunk neki jövőre. Tekintetbe véve, hogy Max 15 éves volt akkoriban, ez elég meredeken hangzott” – mondta a formula1.com-nak Horner. A csapatvezető egy részletre rosszul emlékszik, hiszen Verstappen akkor már 16 volt, természetesen még így is rettentő fiatal és tapasztalatlan F1-es mércével.



„De én is teljesen egyetértettem vele, és úgy éreztem, hogy meg tudja csinálni. Sokan kételkedtek abban, hogy képes lesz a nagy ugrásra az F1-be. De olyan versenyző volt, aki rendelkezett a megfelelő adottságokkal, volt benne valami kivételes. Egyértelmű volt, hogy ezt kell tennünk.”

Verstappen neve nem hangzott ismeretlenül, a szaksajtó már Formula-3-as sikereiről is beszámolt, amiben jelentős része volt Formula-1-et megjárt apja, Jos Verstappen hírének. Horner Max anyjával volt személyes ismeretségben, aki szintén nem volt ügyetlen versenyző:

„Jobban ismertem az édesanyját, mivel versenyeztem ellene. 1989-től fogva együtt szerepeltünk a junior világbajnokságokon, nagyon tehetséges volt. Olyanokat győzött le, mint Kevin Magnussen apja, Jan, Giancarlo Fisichella vagy Jarno Trulli. Ilyen nagy nevekkel szállt harcba és került ki nyertesen. Akkoriban a világ 10 legjobbja közé tartozott” – árulta el Horner, aki egykor gokarttal és formulaautókkal versenyzett, mielőtt a jóval nagyobb sikereket hozó csapatvezetés felé fordult.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: